Obnovljena najstarejša stavba v Kopru

V torek, 4. junija je župnik Primož Krečič, skupaj z dr. Mojco Marijano Kovač in slikarjem Paolom Orlandom predstavil projekt obnovljene Rotunde Blaženega Elija – ene izmed najstarejših stavb v Mestni občini Koper, ki to leto praznuje svojo 1500. obletnico.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Med Izolskimi vrati in Bošadrago stoji rotunda Sv. oz. blaženega Elija oziroma rotunda Marijinega vnebovzetja.

Kot je izpostavil župnik Krečič, obnovitev rotunde predstavlja obogatitev za celo mesto. ”Čeprav so vsi ostali dogodki ob obletnici našega mesta pomembni, rotunda ima tudi simboličen pomen. Rotunda Blaženega Elija je po mnenju strokovnjakov najstarejša rotunda v Kopru. Bila je krstilnica vse do konca 12 stoletja.”

Podoba rotunde ni vpadljiva, ima tloris okrogle oblike in jo zaključuje z opečenimi korci pokrita stožčasta streha. Fasada je neometana, zgrajena iz sivega peščenjaka. Zgrajena je bila za krščevanje, kot Marijina cerkev je omenjena v vizitacijskih zapisih od leta 1580 dalje, v prejšnjem stoletju je dobila ime po blaženemu Eliu, ki naj bi bil zaslužen za pokristjanjevanje mesta v sredini 1. stoletja.

V rotundi odkrili bazen za krščevanje

Nedestruktivna raziskava z georadarjem, opravljena pred pričetkom obnove leta 2021, je zanala ostanke bazena za krščevanje pod obstoječim tlakom. Obnova cerkve je potekala od leta 2022, ko je bila najprej obnovljena zunanjščina: obsegala je zamenjavo strešne kritine in ohranitev strešne konstrukcije, odstranitev lesene potlačene kupole iz začetka 20. stoletja. V letu 2023 so najprej potekale restavratorske sondažne raziskave na notranjem ostenju, odkrite so bile fragmentarno ohranjene stenske poslikave na stranicah predhodnih okenskih odprtin, ki jih je mogoče glede na rastlinsko dekoracijo časovno opredeliti med 14. in 15 stoletje. Cerkev je tedaj imela štiri okna, v dveh je ohranjena poslikava. Nadalje je v letu 2023/24 potekala prezentacija notranjščine, izdelan je bil projekt vključno z ureditvijo razsvetljave in postavitvijo slik koprskih svetnikov ter pluteja, nekdanje oltarne pregrade datirane v 6. stoletje, odkrite med postavitvijo novega pevskega kora in orgel v stolnici.

Prireditve ob praznovanju 1500-letnice Kopra

Škofija Koper v petek, 7. junija, ob 10. uri vabi na predstavitev zbornika o stolnici, krstilnici in zvoniku ter obnovljenih portretov koprskih škofov, delo umetnice Mire Ličen.

Na ta dan bo ob 10. uri v Krstilnici sv. Janeza Krstnika odprtje in predstavitev razstave portretov koprskih škofov. Razstava bo na voljo za ogled vse do 22. junija.

V soboto, 8. junija, ob 10. uri vabljeni v Stolnico Marijinega vnebovzetja na Sveto mašo z blagoslovom in predstavitvijo novih mašnih plaščev s čipkami, ki so jih izdelale klekljarice iz koprske škofije po vzoru paleokrščanskih simbolov iz 6. stoletja.

V sredo, 19. junija, bo ob 10. uri v Stolnici Marijinega vnebovzetja slovesno somaševanje duhovnikov ob prazniku svetega Nazarija. Na isti dan Knjižnica Srečka Vilharja Koper vabi na predstavitev brošure z neprevedenimi besedili Manzuolija iz leta 1611 in Semijevega opisa sarkofaga sv. Nazarija iz leta 1933 ter ponatis Babudrove študije iz leta 1901. Potekal bo tudi dan odprtih vrat z vodenimi ogledi.

 

7dcde089 0a0a 383c bba5 7adafd2af758