OBUJANJE PODEŽELJA: Začutite in okusite portoroško in opatijsko riviero

Deli novico s tvojimi prijatelji

“Portorož in Opatijo bo povezovalo šest čezmejnih turističnih itinerarjev, ki bodo obiskovalcem ponudili številne možnosti pristnih doživetij pri ponudnikih zaledja,” so danes izpostavili na novinarski konferenci, ki je potekala v TIC-u v Padni, kjer so akterji prestavili nov čezmejni turistični proizvod portoroške in opatijske riviere – Fell & Taste. V okviru projekta sodelujejo  Mestna občina Opatija, Turistično združenje Portorož, Turistično združenje Opatija, Univerza na Primorskem – Fakulteta za turistične študije ter Univerza na Reki – Fakulteta za management v turizmu in gostinstvu.

“Občina Piran je vodilni partner v projektu Skupna dediščina za skupno mednarodno promocijo 365 dni zelenega turizma na opatijski in portoroški rivieri,” je povedala Patricija Gržinič predstavnica Turističnega združenja Portorož in dodala, da Portorož in Opatijo povezuje bogata tradicija, saj sta obe destinaciji v času Avstro-Ogrske monarhije spadali med najpomebnejša evropska mondena letovišča. Z njo se je strinjala tudi Daniela Grlaš predstavnica turistične agencije v Opatiji, ki nam je zaupala, da so v Opatiji izredno veseli sodelovanja, predvsem pa je izpostavila medsebojno izmenjevanje dobrih praks in znanja, ki je na obeh straneh strokovno.

Prvo sodelovanje portoroške in opatijske riviere sega v leto 2012, ko so prvič sodelovali na projektu 365 dni Riviere, na osnovi katerega sta se oblikovali dve še danes zelo odmevni prireditvi, in sicer Festival Penin v Portorožu in Karneval v Opatiji. “S pomočjo tega projekta so nastale tudi druge danes že tradicionalne prireditve v zaledju Portoroža in Opatije. Tako imamo pri nas Praznik olja in bledeža v Padni in Praznik vina in česna v Novi vasi,” je izpostavila Patricija Gržinič.

 width=Leta 2017 so se tako partnerji odločili za ponovno sodelovanje v nadaljevanju projekta z naslovom RIVIERA4SEASONS2. “Končni rezultat bo zagotovo ohranjanje identitete ter naravne in kulturne dediščine podeželja obeh rivier. Danes sta tako z nami tudi šavrinka in mlekarica, ki kar se da najbolje predstavljata identiteti obeh držav, ki ju objema Istra,” je povdarila Daniela Grlaš.

Dediščina in tradicija podeželja pa sta služili tudi kot navdih za izdelavo čezmejnega turističnega proizvoda portoroške in opatijske riviere Feel & Taste, ki povezuje ponudbo turističnih znamenitosti, zavarovanih območij in majhnih ponudnikov na podeželju. Kot je izpostavila Grlaševa, je pomembno, da ljudem ponudimo ekskluzivo in prav to najdemo na podeželju, kjer prav vsak posameznik lahko izstopa s svojo ponudbo. “Pomembno je, da gostje začutijo in okusijo naše kraje in bogato kulinariko, predvsem pa, da spoznajo našo kulturno dediščino,” je še dodala.

“Sodelovanje v projektu bo pobudnikom prineslo več tržnih priložnosti, skozi projektne aktivnosti pa bodo lahko tudi razširili svoje znanje, kar bo vodilo k višji kakovosti doživetja za obiskovalce,” pa je izpostavil direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel. Šest čezmejnih turističnih itinerarjev, ki so bili oblikovani v sodelovanju s turističnima združenjema Portorož in Opatija ter v sodelovanju s fakultetama za turizem Portorož in Opatija, je razdeljenih na tri osnovne tematike športni, zdravstveni in kulturni turizem.

Osnovni cilji pšrojekta, ki se izvaja od oktobra 2017, so razbremenitev obalnega pasu, desezonalizacija destinacije in turistični razvoj podeželja. Projekt delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija – Hrvaška 2014-2020. Skupna vrednost projekta pa je 840.187,80 evrov.

S pomočjo sredstev, so se tako na portoroški kot tudi na opatijski rivieri že izvedle in tudi intenzivneje promovirale različne prireditve v zaledju. Pri nas so to bile Praznik olja in bledeža v Novi vasi, Praznik kakijev v Strunjanu in novoletna tržnica Feel & Taste v Portorožu. Poleg vsega naštetetga je Turistično združenje Portorož kupuilo 10 stojnic, ki jih lahko ponudniki vključeni v projekt, na prireditvah, uporabljajo brezplačno. Kot zanimivost naj omenimo, da je v projekt vključenih 17 slovenskih ponudnikov, med njimi sta tudi ob krajinska parka, tako Krajinski park Sečovlje z Muzejem solinarstva in Krajinskin park Strunjan z njihovim centrom za obiskovalce.

Projekt je podprla tudi občina Piran. Ob tem je župan Đenio Zadković povedal, da moramo biti ponosni na danosti, ki jih imamo. “To je naša Toskana in naše zaledne kraje moramo promovirati, pomembno je, da vzpostavimo tudi odlične povezave s temi kraji. Prepričan sem, da bo Padna postala pomembno stičišče piranskega podeželja.