SEJA OBČINSKEGA SVETA V KOPRU: Svetniki podali zeleno luč sodni poravnavi v primeru Hotel Koper

Deli novico s tvojimi prijatelji

Koprski občinski svetniki so danes podali soglasje k sodni poravnavi, ki jo je občina sklenila z družbama DZS in Terme Čatež v sporu glede postopka prodaje Hotela Koper. Občina se s poravnavo zavezuje, da ne bo uveljavljala predkupne pravice nad objektom v naslednjih treh letih, DZS in Terme Čatež pa se odpovedujeta odškodninskim zahtevkom.

Spor občine s Termami Čatež iz skupine DZS sega v leto 2015, ko je DZS začela prodajo Hotela Koper. Terme Čatež in DZS so takrat želeli hotel prodati za 2,7 milijona evrov, nakar se je občina, januarja 2016 odločila, da bo uveljavila predkupno pravico in poslala prvi obrok kupnine v višini 270.000 evrov.

Zaplet, ki je sledil se je dotikal plačila DDV-ja, za katerega so v DZS trdili, da ga mora občina plačatzi, in sicer v 22 odstotkih. V občinski upravi pa so vztrajali, da bi plačali samo dveodstotni davek na promet nepremičnin. Medtem je DZS dobil še ugodnejšo ponudbo nakupa, in sicer v vrednosti 3,1 milijona evrov.

 width=
Foto: Slavko Gračnar

Na podlagi sklenjene poravnave, ki je potekala v torek in je vezana na soglasje občinskih svetnikov, občina umika pritožbo zoper sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. To je maja lani pritrdilo DZS in Termam Čatež, da prodajna pogodba ni bila nikoli sklenjena. Občina se tako zavezuje, da v roku treh let ne bo uveljavljala pravice odkupa objekta. Toženi stranki pa se odpovedujeta zahtevku za plačilo presežnega dela pravdnih stroškov in odškodninskim zahtevkom.

V razpravi je nekdanji župan Boris Popovič svetnike sicer pozval, naj poravnave ne potrdijo in predlagal, naj gre občina s sodnim postopkom “do konca”. Opozoril je, da bi s potrditvijo poravnave občino oškodovali za najmanj 400.000 evrov.  Janez Starman pa ga je ob tem vprašal, zakaj občina ni bila pripravljena sprejeti ponudbe s plačilom 22-odstotnega DDV-ja, glede na to, da naj bi bil končni namen nepremičnino prodati naprej, sicer pa je občina tožbo pred sodiščem že izgubila v času, ki je županovl še Popovič, kar ne spremeni stanja.Svetniki so tako podprli predlog župana Aleša Bržana s 25 glasovi za in štirimi proti.

 width=
Foto: Slavko Gračnar

Na današnji seji so določili tudi skupno vrednost pravnih poslov nepremičnega premoženja, ki jih občina lahko sklene v letu 2019. Določili so milijon evtov s katerimi lahko občina operira v primeru spremenjenih prostorskih potreb ali ob nepredvidenih okoliščinah na trgu, ki sicer niso predvideni v veljavnem načrtu ravnanja z nepremičnin premoženjem.

Poleg tega je bil na današnji seji sprejet tudi občinski pravilnik o nezahtevnih in enostavnih objektih na kmetijskih in gozdnih zemljiščih. Dokument omogoča postavitev pomožnih gozdarskih objektov do 45 kvadratnih metrov površine in 2,5 metra višine na njivah in vrtovih v velikosti več kot hektarja. Na zemljiščih ki so večja od petih hektarjev, pa bo za pomožne objekte namenjenih 65 kvadratnih metrov.