ODPADNA OLJA IN MAŠČOBE V KANALIZACIJI SO IZREDNO ŠKODLJIVA

SEZONA POBIRANJA OLJK JE V POLNEM TEKU, ZATO IZ OKOLJA PIRAN, D.O.O. POZIVAJO KRAJANE, KI SE UKVARJAJO Z DEJAVNOSTJO OLJKARSTVA, DA V KANALIZACIJO NE SPUŠČAJO ODPADNIH OLJ IN TEKOČIH STRANSKIH PRODUKTOV, KI NASTANEJO PRI PRIPRAVI OLJA, KER IZREDNO ŠKODUJEJO DELOVANJU KANALIZACIJSKEGA SISTEMA IN S TEM TUDI OKOLJU.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Okolje Piran, d.o.o. kot upravljavec javne kanalizacije in malih komunalnih čistilnih naprav v Sečovljah, Dragonji, Sv. Petru, Novi vasi in Padni ugotavlja občasno povečano obremenjenost komunalne odpadne vode tako na dotoku kot iztoku čistilne naprave.

Napačna ravnanja uporabnikov povzročajo motnje v delovanju kanalizacijskega sistema. Glavni vzrok zamašitve kanalizacijskih cevi so odpadki, ki jih neosveščeni ali malomarni občani mečejo v odtoke (kot na primer vlažilni robčki, palčke za ušesa, cigaretni ogorki, odpadna hrana…). Drugi najpogostejši vzrok zamašitev kanalizacijskih cevi je odpadno jedilno olje ter ostale maščobe, ki se zlivajo v kanalizacijske odtoke.

Odpadna olja in maščobe, ki vstopajo v kanalizacijski sistem se zalepijo na notranje stene kanalizacijskih cevi, nanje pa se vežejo še drugi odpadki in nesnage v kanalizaciji, ki zmanjšujejo pretok odpadne vode in mašijo kanalizacijo.

Večji vnos olja in maščob v kanalizacijo povzroči, da se na malih komunalnih čistilnih napravah olušči kolonija koristnih bakterij, ki prečiščuje odpadno vodo, zato v naravo končna neprečiščena odpadna voda, ki onesnažuje zemljino in podtalnico.

V piranski občini lahko občani odpadno jedilno olje iz gospodinjstev predajo v poslovalnici Okolja na Savudrijski ulici 13 v Piranu ali na sedmih ekoloških otokih, opremljenih z 200-litrskimi rumenimi posodami. Lokacije zbiralnikov odpadnega jedilnega olja lahko preverite na njihovi spletni strani www.okoljepiran.si.

Odpadna olja iz gospodinjstev, jedilna in motorna, lahko krajani pripeljejo v plastičnih posodah na Zbirni center v Dragonji, od ponedeljka do petka od 6.00 do 17.00 ure. Prevzem je brezplačen, izvajalec javne službe pa bo poskrbel za pravilno uničenje.

S pravilnim ravnanjem z odpadki, pravilnim odvajanjem odpadne vode in pravilnim praznjenjem greznic bomo pripomogli k manjšemu obremenjevanju okolja in vračali naravi bolj čisto vodo. Skupaj se moramo truditi za čisto in varno okolje, naši zanamci si to zaslužijo.