Razlog za odpoklic so ugotovljene povišane vrednosti 3-MCPD estrov maščobnih kislin in glicidil-estrov maščobnih kislin.
3-MCPD estri spadajo v skupino procesnih onesnaževal, ki nastanejo pri odstranjevanju smradu med rafiniranjem jedilnih olj (palmino, sojino ipd.), torej pri njihovem prečiščevanju in bogatenju. Njihovi učinki zaenkrat niso povsem raziskani, a obstaja sum, da povzročajo spremembe v tkivu ledvic in benigne tumorje. Toksikološka pomembnost glicidil estrov maščobnih kislin še ni bila natančno pojasnjena. Sam glicidol je razvrščen kot verjetno rakotvoren za ljudi. Po mnenju Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) te snovi pomenijo tveganje za zdravje ljudi iz različnih starostnih skupin, navaja ZPS.
Če ste omenjeno živilo v Tediju kupili in ga še hranite doma, ga vrnite na mesto prodaje oziroma ga ne uživajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.