Pijača, s katero naj bi se zastrupili na Hrvaškem, ni prišla v Slovenijo

Lota dveh izdelkov, ki sta predmet umika iz hrvaškega trga, nista bila distribuirana na slovenski trg, so danes sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Deli novico s tvojimi prijatelji

UVHVVR je bila s strani zastopnika za slovenski trg – podjetja Coca-Cola HBC Adria Hrvaška obveščena, da lota dveh izdelkov (brezalkoholni pijači Coca Cola Original Taste, 0,5l, plastenka; Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate, 0,33l) nista bila distribuirana na slovenski trg.

Včeraj je hrvaška pristojna oblast preko sistema EU RASFF (v angleščini Rapid Alert System for Food and Feed) objavila novico, da preiskujejo sum zastrupitve kot posledice zaužitje dveh živil zaradi česar je bil izveden začasni umik iz prometa, do prejema analiznih izvidov. Ko bodo znani rezultati analiz vsebine odvzetih vzorcev, bo informacija preko EU RASFF sistema dopolnjena.

Pri nas niso zabeležili zastrupitev z gazirano pijačo

UVHVVR je na podlagi informacije o zastrupitvi na Hrvaškem takoj preverila stanje tudi v Sloveniji, kjer trenutno ni zabeležen noben podoben primer težav po zaužitju vode oziroma brezalkoholne pijače. Pregled podatkov v sistemu EU RASFF, v katerem so razvidne notifikacije vseh držav članic EU o nevarnih oz. potencialno nevarnih živilih tudi kaže, da letos nobena država omenjenega živila še ni notificirala zaradi sporne sestave. Tudi s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Centra za zastrupitve UKC Ljubljana so nas seznanili, da nimajo zabeleženih podobnih primerov.

Na Reki preiskujejo zastrupitev s sokom in mineralno vodo