Pistacijev tiramisu z grškim jogurtom (RECEPT)

Recept za svežo in nekoliko drugačno različico priljubljenega tiramisuja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tiramisu je ena najbolj slavnih italijanskih sladic, poznana po svoji kremni teksturi, rahlo grenkem okusu kave in nežnem pridihu kakava. Izvira iz italijanske dežele Benečije, natančneje iz Trevisa, kjer naj bi ga v 60. letih prejšnjega stoletja prvič pripravili v restavraciji Le Beccherie. Ime “tiramisu” v italijanščini pomeni “dvigni me” ali “razvedri me” – kar popolnoma opisuje njegovo prijetno sladkobo in poživljajoč učinek. Danes poznamo številne različice te priljubljene sladice, vključno s svežimi in modernimi priredbami, kot je pistacijev tiramisu.

recept za tiramisu

Sestavine za pistacijev tiramisu (za 4 porcije):

  • 250 g grškega jogurta

  • 2 rumenjaka

  • 40 g sladkorja (ali drugega sladila)

  • 40 g pistacijeve kreme

  • 40 g bele čokolade

  • 15 g pistacijeve moke

  • 100 g savoiardi piškotov

  • Kava za namakanje piškotov

  • Pistacijevi drobci za posip

coffee 66850 1280

Postopek:

  1. Ločite rumenjake od beljakov in rumenjake stepajte s sladkorjem, dokler zmes ne postane svetla in puhasta.

  2. Vmešajte stopljeno belo čokolado, pistacijevo kremo in dobro odcejen grški jogurt. Mešajte, dokler ne dobite gladke, enotne kreme.

  3. Dodajte pistacijevo moko in vse skupaj dobro povežite v gladko zmes.

  4. Nato sestavite tiramisu: piškote, predhodno namočene v kavo, polagajte v plasteh, mednje pa nanašajte kremo in po želji še nekaj pistacijevih drobcev. Nadaljujte, dokler ne porabite vseh sestavin.

  5. Na vrhu sladico posujte s pistacijevimi drobci in jo postavite v hladilnik za vsaj dve uri, da se strdi. Še bolje bo, če tiramisu pripravite že dan prej.