Kavni recept: tiramisu

Najbolj poznana sladica, ki vsebuje tudi kavo, je zagotovo tiramisu. Ker se približujejo prvomajski prazniki, pa je lahko to odlična pika na i vsem dobrotam, ki jih na piknikih in ob kresovih pečemo na žaru. Priprava tiramisuja je zelo preprosta in hitra. Tudi to sladico lahko naredite po svojih željah: dodate jagode, nutello, kremo pistacije … Možnosti je ogromno.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Z vami bom podelila recept klasičnega tiramisuja, kot so ga pripravljale že naše none. Da boste imeli manj težav z rezanjem tiramisuja, ga lahko pripravite kar monoporcijsko – za vsakega en kozarček, vendar pazite, da ne bodo preveliki, ker je tiramisu zelo nasiten in kaloričen.

Sestavine za 6 osebe:

– 6 kozarcev (lahko tudi za vlaganje, za prbl 2 do 3 dcl),

– paket piškotov savoiardi,

– 2 jajci,

– 500 gramov mascarpone sira,

– 250 ml sladke smetane za stepanje,

– 4 velike žlice sladkorja,

– kava,

– rum,

– kakav.

 

Priprava:

Najprej skuhamo kavo. Kako močno kavo boste skuhali, je odvisno od vašega okusa. Lahko jo pripravimo na turški način ali pa v kafetjeri. Pustimo, da se ohladi in  po okusu dodamo rum (rum lahko kasneje dodate tudi v kremo). Medtem v drugi posodi ločimo rumenjake in beljake. V rumenjake dodamo sladkor in vse dobro premešamo s paličnim mešalnikom. Prav tako to naredimo tudi z beljaki, da nastane trd sneg. V čisto posodo vlijemo sladko smetano in jo stepemo (pazite, da je ne boste mešali predolgo, saj lahko postane preveč trda in maslena oz. kot radi rečemo »gre v maslo«). Nekateri sladke smetane ne uporabijo, zato jo lahko po želji preskočite in dodate več mascarpone sira. Penasto umešanim rumenjakom in sladkorju počasi dodamo mascarpone, stepeno smetano in sneg iz beljakov. Mešati moramo zelo počasi, previdno. To počnemo z ročno metlico in nikakor ne s paličnim mešalnikom. Ko se sestavine povežejo in nastane enotna gladka krema, lahko pričnemo z zlaganjem tiramisuja. Pripravimo si kozarčke, v krožnik nalijemo ohlajeno kavo (lahko ji dodate malo mleka) in vanjo potopimo piškote. Tu velja posebna pozornost, da piškote samo enkrat obrnete in jih takoj vzamete iz kave, da ne bodo preveč namočeni. Zložimo jih na dno kozarčkov, na vrh  dodamo pripravljeno kremo, nato spet namočene piškote in tako zlagamo plasti do vrha. Zadnja plast je vedno krema, ki jo po želji potresemo s kakavom in okrasimo s koščki čokolade.

Če boste recepte preizkusili tudi v praksi, mi lahko fotografije in odzive pošljete na elektronski naslov manca.hribovsek@obalaplus.si ali na FB profil ObalaPlus.