Plaža v Žusterni bolj prijazna gibalno oviranim osebam

Uresničena pobuda za postavitev potrebne opreme za lažji dostop do morja gibalno oviranih oseb na plaži v Žusterni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Člani Društva Drugi dom Istra so skupaj z Zvezo društev gibalno oviranih – Društvo delovnih invalidov Koper, Društvom Sožitje, Društvom paraplegikov Istre in Krasa ter upravljavci kopališča Marjetica Koper, iskali možnosti za postavitev potrebne opreme za lažji dostop do morja gibalno oviranih oseb na plaži v Žusterni. Njihova pobuda je sedaj že uresničena, Mestna občina Koper je 15. junija 2022 na Kopališču Žusterna namestila dvigalo, ki bo gibalno oviranim osebam omogočilo vstop in izstop iz vode.

Dvigalo na pomolu ob olimpijskem bazenu se upravlja z daljincem na baterije. Za redno vzdrževanje dvigala, kar vključuje predvsem redno polnjenje baterije, bo skrbela Marjetica Koper, uporabnikom pa bodo pomagali njihovi spremljevalci.

Prihajajo še druge novosti

V tem tednu pa pričakujejo še kabino za preoblačenje, dostopne toaletne prostore in ležalnike. Olga Franca, predsednica Društva Drugi dom Istra je za Radio Capris povedala : “Ležalniki bodo na višini 45 cm, da gredo lahko gibalno ovirane osebe z vozička direktno na ležalnik. Na plaži bodo tudi primerno velike kabine s klopcami, kjer se skupaj s spremljevalci lahko preoblečejo. Postavljeni bodo tudi senčniki.” 

Uvedba EURO Ključavnic

V sklopu projekta bodo na novo urejeni tudi sanitarni prostori za gibalno ovirane. Franca pravi, da bo navadna klučavnica v toaletnih prostorih zamenjana z EURO ključavnico, kar je invalidom dosegljivo 24 ur na dan. EURO ključavnica invalidom omogoča neoviran in samostojen dostop do toaletnih prostorov, saj lahko oseba samostojno in neodvisno vstopa v prostore, ne da bi morala ključ iskati pri receptorjih ali reševalcih.

V Sloveniji je bilo do leta 2019 bilo nameščenih 17 EURO ključavnic, od tega jih je največ v Ljubljani. Na Obali sta do sedaj bili nameščeni dve, ena v Strunjanu in druga v Izoli, obe v prostorih javne toalete. Ključ si lahko gibalno ovirani priskrbijo v društvih ali na  Zvezi društev gibalno oviranih in oseb z invalidnostjo ter ga lahko uporabljajo tudi v tujini za objekte z EURO KEY ključavnicami.

“Za slepe in slabovidne pa je potrebno postaviti posebno tablico, da lahko prepoznajo z dotikom, da je to njihova toaleta in ne od koga drugega,” je še dodala Franca.