Podražitev parkirišč na noge dvignila Koprčane

Na več parkiriščih v Mestni občini Koper so v veljavo stopile nove cene parkiranja. Dva evra na uro bo treba po novem odšteti na makadamskem parkirišču v Žusterni, na Trgu Brolo in Vergerijevem trgu. Na slednjem se obratovanje parkirišča podaljša do 19. ure. Podražitev je slabo voljo povzročila tudi pri gostinskih in turističnih delavcih, ki opozarjajo, da to lahko privede do upada gostov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Danes je v Mestni občini Koper začel veljati poletni parkirni režim, ki prinaša nekaj novosti, tako v cenah kot urnikih. Kot so sporočili s koprske občine, so podražitve neizogibne, bo pa še vedno kratkotrajne opravke v mestu mogoče opraviti brezplačno, nespremenjena pa ostaja tudi cena splošnega abonmaja.

Ker želi občina sčasoma umakniti promet z Ukmarjevega trga, bo že to poletje zmanjšala kapaciteto parkirišča za približno tretjino. Ceno parkiranja bo dvignila na 2,5 evra na uro, parkiranje pa bo plačljivo 24 ur na dan.

Prva ura parkiranja za zapornicami na tržnici ostaja brezplačna, za vsako nadaljnjo pa bo treba odšteti 1,5 evra. Tudi v Parkirni hiši Belveder ostaja prva ura brezplačna, medtem ko se ukinja druga brezplačna ura med vikendi. Vsaka naslednja ura parkiranja bo po novem stala 1,5 evra.

Na parkiriščih Za banko in Zeleni park bo za prvo uro parkiranja treba odšteti en evro, za vsako naslednjo pa dva evra. Na parkiriščih Mandrač, Piranska cesta, Ob stadionu in Ob atletskem stadionu ter na parkirišču izven zapornic in na makadamskem parkirišču za tržnico bo prvo uro možno pakirati za 0,50 evra, vsaka naslednja pa bo stala 1,5 evra.

Tudi na parkiriščih ob Rotundi in za Barko bo prva ura stala 0,50 evra, medtem ko bo za vsako naslednjo treba odšteti en evro. Na parkiriščih ob Rotundi, za Barko, Ob stadionu in Ob atletskem stadionu se hkrati podaljša urnik obratovanja do 19. ure.

Najugodnejše večurno parkiranje ostaja na parkiriščih po sistemu P+R (pri pasareli v Semedeli oziroma na Kolodvorski 1 in 2). Celodnevno parkiranje vas bo stalo dva evra, v ceno pa je vključena še povratna avtobusna vozovnica.

Po poročanju Primorskih novic so zaradi dviga cen podjetniki, gostinci in sobodajalci napovedali peticijo, v kateri bodo opozorili, da višje cene niso prava rešitev, želijo pa si tudi več sodelovanja pri sprejemanju za mesto in obiskovalce pomembnih odločitev. Za podražitev naj bi namreč izvedeli šele iz medijev.

Opozarjajo, da občina s takimi ukrepi odvrača turiste, so pa pozdravili odločitev, da v veljavi ostaja 7-dnevni turistični abonma za 15 evrov, s katerim lahko uporabniki parkirajo na asfaltiranem in makadamskem parkirišču za tržnico (izven zapornic) ter na parkirišču ob stadionu.