Sama sem želela stopiti izven poznanih in priučenih okvirjev in jih pripravila na malo drugačen način. Odločila sem se, da jih bom polnila z mletim mesom in rižem (podobno kot poleti polnimo tudi paprike). Priprava je enostavna, rezultat pa vedno navduši – tako pri družinskem kosilu kot pri obisku prijateljev.
Sestavine (za 4 osebe):
-
4 srednje velike bučke
-
400 g mletega mešanega mesa
-
100 g riža
-
1 čebula
-
2 stroka česna
-
olje
-
jajce
-
parmezan
-
sol, poper
-
peteršilj
-
400 ml šalše
Postopek priprave:
Bučke operemo, odrežemo konce in jih po dolžini razpolovimo. Z žličko izdolbemo sredico (ne pregloboko), da ustvarimo prostor za nadev. Sredico sesekljamo in shranimo za kasneje. Riž skuhamo v slanem kropu skoraj do mehkega (al dente), nato ga odcedimo in ohladimo.
Na olju popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo česen in sesekljano sredico bučk. Pražimo nekaj minut, nato dodamo mleto meso. Začinimo s soljo in poprom ter pražimo, dokler meso ni popolnoma zapečeno. Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.
Ko je mešanica mlačna, primešamo kuhan riž, jajce, parmezan in nasekljan peteršilj. Dobro premešamo, da dobimo enotno maso.
Pekač premažemo z malo olja ali obložimo s papirjem za peko. V pekač razporedimo bučkine polovice in jih napolnimo z mesnim nadevom. Prelijemo z domačo šalšo, ki jo, če se le da, pripravimo iz sveže pobranih domačih pomidorov (pelatov).
Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30–40 minut, oziroma dokler bučke niso mehke, nadev pa lepo zapečen. Po želji lahko tik pred koncem peke bučke posujemo s sirom in gratiniramo.
Srečo imamo tisti, ki lahko stopimo iz hiše na vrt in na njem vsak dan znova najdemo sezonsko, svežo, domačo zelenjavo, ki je čisto drugačnega okusa kot tista, ki jo v trgovine pripeljejo iz drugih držav. Če svojega vrta nimate, pa ga ima zagotovo sosed ali pa kmet iz sosednje vasi, ki mu boste z nakupom njegove zelenjave ne samo polepšali dan, ampak tudi nagradili njegov trud, vi pa boste svoji družini na krožnik postavili domačo jed, polno vitaminov.
Fotografije vaših polnjenih bučk (in tudi vaših bogato obloženih vrtov) tudi tokrat pričakujem na manca.hribovsek@obalaplus.si.