Posebno sejemsko priznanje za Srednjo tehniško šolo Koper

Na Srednji tehniški šoli Koper so se odzvali povabilu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Odbora za znanost in tehnologijo, ter se pridružili razstavljavcem na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS), ki je v Celju potekal od 14. do 18. septembra 2022.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vabilo so si zagotovo prislužili s Priznanjem za inovacijski izziv, ki so ga junija letos (skupaj s Hidrio d. o. o. in Pokrajinskim arhivom Koper) prejeli za projekt razstavnega paviljona Tomosovih starodobnikov in prototipov. Z inovativno umestitvijo razstavnega prostora v šolski okoliš želijo namreč dijakom predstaviti polpreteklo zgodovino, da bodo nanjo gledali s ponosom in iz nje črpali navdih za izboljšave ter nadaljnje novosti.

Razstavni prostor na 54. MOS-u so poimenovali STŠ-MOTO, saj so se tokrat pohvalili s tremi motocikli iz šolskega paviljona. »Črna vdova« je predelava znanega Tomosovega motocikla APN 4 v t. i. chopper motocikel, ponaša se z ročnim menjalnikom v stilu motorjev iz dvajsetih let prejšnjega stoletja in z atraktivnim gotskim izgledom. »Crossmatic« je v motocross dirkalnik predelan Tomosov model avtomatika A3, ki je primeren za doživetje edinstvene Tomosove enduro dirke, zato je nadvse priljubljen med ljubitelji starodobnikov, na ogled pa so v Celju postavili tudi sanitetno  vozilo  »Colibri 03PS« iz leta 1957, ki je bilo v osnovi izdelano za potrebe jugoslovanske vojske in namenjeno sanitetnim oficirjem.

Številni obiskovalci, med katerimi je bil tudi g. Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Tomosovi navdušenci in nostalgiki, so občudovali STŠ-MOTO mojstrovine, motoristične unikate pa sta obogatili tudi dijakinji s prav posebno podobo (s pričesko in make upom)  iz legendarnih šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Srednja tehniška šola Koper je Slovensko Istro na največjem poslovno-sejemskem dogodku v Sloveniji očitno uspešno predstavljala, saj je dobitnica Posebnega sejemskega priznanja 2022 »za celovito sejemsko predstavitev izdelkov in storitev ter zanimivo predstavitev polpretekle zgodovine prostora«.