Z ukinitvijo ceste bi združili Lucijo

Ob Evropskem tednu mobilnosti je Okolje Piran včeraj v parku Sonce predstavilo projekt Združena Lucija – Mesto prihodnosti. Gre za pobudo, da bi ob predpostavki izgradnje hitre ceste Jagodje – Lucija obstoječo cesto skozi naselje preprosto ukinili ter tako združili kraj. Ob tem bi uredili nove javne zelene površine in podzemno garažno hišo, s čimer bi reševali parkirno stisko.

Deli novico s tvojimi prijatelji

“Naselje Lucija se sooča z urbanističnim zastojem in postopno prostorsko degradacijo, ki traja že več desetletij. Vedno bolj je pereča problematika pomanjkanja parkirnih mest za občane, pomanjkanje zelenih urbanih površin in centralnih površin za družabno življenje. Potrebne so korenite spremembe v prostoru, da bo naselju Lucija omogočen urbani razvoj s poudarkom na pešcu in kolesarju prijaznih in varnih površinah,” menijo v Okolju Piran.

Cesta Valeta – Sečovlje deli Lucijo na dva dela, v enem sta denimo šola in vrtec, v drugem zdravstveni dom, lekarna, pošta, banka, upravna enota. Krajani se, ker je prečkanje ceste v večini nemogoče (prehodi so urejeni na treh mestih), po opravkih najpogosteje odpravijo z avtom, kar bi Okolje s pobudo Združena Lucija rado spremenilo.

“Predlog je, da se v sklopu optimizacije projekta HC Jagodje-Lucija ukine odsek regionalne ceste Valeta-Sečovlje od izvoza na Podvodno cesto do krožišča v Luciji, saj ta odsek ne bo več potreben,” menijo v Okolju, pobuda pa ob tem predvideva, da bo hitra cesta Jagodje-Lucija igrala vlogo povezovalne ceste med Ankaranom, Koprom, Izolo ter Piranom in Lucijo, ne pa tranzitne poti na Hrvaško, ki bi jo prevzela hitra cesta Koper-Dragonja.

Na območju zdajšnje “glavne ceste” pa bi uredili zelene površine, pod katerimi bi se zgradilo troetažno garažno hišo s kapaciteto 1000 parkirnih mest.