Posnetek, ki razkriva, zakaj je prišlo do incidenta na reliju (VIDEO)

Tri kršitelje, ki so se v soboto sprli na reli dirki WRC v mestu Drančulovići pri Ozlju, je mestno sodišče v Karlovcu po hitrem postopku obsodilo na globo v višini 760 evrov in jim naložilo prepoved udeležbe na WRC v naslednjih letih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sodnica Ksenija Stanić jih je obsodila na 100 evrov denarne kazni zaradi motenja javnega reda in miru ter še na 660 evrov zaradi huliganstva, torej po zakonu o preprečevanju neredov na športnih tekmovanjih.

Izrekla jia je tudi varstveni ukrep enoletne prepovedi obiskovanja tekmovanj WRC Hrvaška, da bi s tem javnosti sporočila, da je huliganstvo nezaželena oblika družbenega vedenja, v konkretnem primeru pa tudi nevarna.

Tiskovna predstavnica karlovškega sodišča, sodnica Blaženka Lugar Vladić, je povedala, da so bili vsi trije kršitelji hrvaški državljani in da so se vedli še posebej predrzno.

Opisala je, da je prvoobtoženi verbalno napadel eno osebo in jo zmerjal z žaljivimi besedami, drugoobtoženi je fizično napadel drugo osebo in se prerival z varnostniki, ki je poskušal ustvariti varne pogoje za reli dirko, nato pa se je prvoobtoženi zapletel v fizično obračunavanje.

Posebno predrzno se je vedel tudi tretji obtoženi, ki se je vmešal v pretepanje, nakar je nekoga iz občinstva z obema rokama krepko prijel okoli pasu in padla sta na cestišče.

»Vsi trije so nepooblaščeno vstopili na tekmovališče, na stezo, namenjeno za vozila, ki sodelujejo v hitrostnih preizkušnjah WRC, ki je bila označena in zavarovana s strani varnostne službe,« je povedal Lugar Vladić.

Na YouTube je medtem pricurljal posnetek dogodka iz drugega zornega kota, kjer je najbolje videti začetek prerivanja, pa tudi razlog za prepir sam.

Situacija se je zaostrila, ko je bil eden od gledalcev polit po glavi. Moški je očitno mislil, da ga polivajo ljudje, ki so stali na drevesu, a ni bilo tako – na veji poleg zastave je bila pritrjena pločevinka piva, a se je zastava v nekem trenutku premaknila, pivo pa se je začelo zlivati na ljudji. Kakor koli že, moški pod njim je doživel živčni zlom in tu se je začela zmešnjava. To torej ni bil boj za boljši položaj, kot se je sprva govorilo….

Da bi bila zadeva še hujša, se na posnetku najbolje vidi, da je varnostnik v zadnjem trenutku zapustil cesto, do prihoda avtomobila so minile dobesedno tri sekunde.

Takšno ravnanje so obsodili predstavniki organizacijskega odbora WRC Croatia in Hrvaške avtomobilistične in karting zveze ter dejali, da ne meče sence na sicer zelo dobro organiziran svetovni športni dogodek, ki ga je spremljalo med 300 in 400 tisoč ljudi.