Ribarnice v slovenski Istri so v času božičnih praznikov najbolj obiskane. Obisk se močno poveča, saj so praznična kosila pogosto ribja. V izolski ribarnici je gneča že od zgodnjih jutranjih ur, zato se je po svežo ribo treba odpraviti čim prej. Tako je tudi v Kopru.
Kot so nam potrdili, so danes v ponudbi sipe, lignji, pokrovače (kapesante), moli, grizlje, orade, brancini, osliči, rombi, gamberi, losos ter školjke klapavice.
»Najbolj se prodajajo orade in brancini, saj jih tudi najpogosteje najdemo na prazničnih mizah.«, so nam potrdili iz ene izmed izolskih ribarnic. V Kopru pa je podobno: ribička Andreja nam je potrdila, da je naročil veliko, tako kot vsako leto. Kot dodaja: »Ena od posebnosti letošnjega leta so sipe. Letos so v modi.« Za naročila so že poskrbeli, ostali pa bodo morali pohiteti, saj jih ni na voljo veliko.
Cene rib v slovenski Istri pred prazniki
Tržnice v slovenski Istri ponujajo raznoliko izbiro svežih rib. Med najbolj iskanimi so brancini in orade, ki se pogosto znajdejo na prazničnih mizah, in stanejo okoli 14 € na kilogram. Za osliče je treba odšteti približno 16 € na kilogram, medtem ko so sedele na voljo po 8 € na kilogram, moli pa po 10 €.

Večina ponudbe je lokalnega izvora, nekaj rib pa prihaja tudi s Hrvaške.








