Slivova, lešnikova in čokoladna sladica združuje bogate okuse poznega poletja v razkošen, sočen biskvit, ki se topi v ustih. Lahko si jo privoščite s čajem ali kepico sladoleda.
Kombinacija sliv, lešnikov in čokolade ni tuja gurmanom in sladkosnedcem.
Sladica s slivami, lešniki in temno čokolado – sestavine:
175 g masla, plus za mazanje
500 g sliv
175 g sladkorja muscovado
175 g moke
3 čajne žličke pecilnega praška
ščepec soli
175 g mletih lešnikov
3 jajca
50 g temne čokolade (70 odstotkov kakava), sesekljane
2 žlici lešnikov
2 žlici slivove marmelade
Sladica s slivami, lešniki in temno čokolado – priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Dno okroglega tortnega modela s premerom 20 cm obložite s peki papirjem in namažite z maslom.
4 slive prerežite na pol, jim odstranite koščice in jih postavite na stran za kasneje, nato pa preostalim slivam odstranite koščice in jih grobo sesekljajte.
Sladkor, maslo, moko, mlete lešnike, jajca, sol in pecilni prašek dajte v veliko skledo in mešajte z električnim ročnim mešalnikom 1-2 minuti, dokler zmes ni gladka.
Z žlico vmešajte sesekljane slive in čokolado, nato pa zmes vlijte v pripravljen tortni model in poravnajte vrh.Po mešanici razporedite prerezane slive in jih nežno pritisnite, nato pa potresite z lešniki.
Pecite 40–50 minut, dokler vrh ni zlato rjav in kolač na dotik čvrst.
Ohladite v pekaču 10 minut, nato kolač vzemite iz pekača, odstranite papir in ga ohladite na rešetki.
Pred serviranjem segrejte marmelado in jo premažite po vrhu kolača.