PREVERJAMO URBANE MITE: Enim po loju, drugim po znoju

Prvi vročinski val je že za nami. Prejšnji teden so se temperature povzpele krepko prek trideset stopinj Celzija in takšne temperature nas bodo spremljale vse poletje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Znojenje je normalen fiziološki odziv telesa ob večji telesni aktivnosti ali ob višjih temperaturah zraka, s katerim uravnava normalno temperaturo. Gre za vodo, ki ji je primešan natrijev klorid oz. sol, ki vsebuje tudi številne druge sestavine v različnih koncentracijah (kalij in različni vitamini ter minerali). Brez sposobnosti znojenja bi se naše telo hitro pregrevalo.

  1. Moški se bolj znojijo kot ženske. Res je. Moški se načeloma znojijo bolj od žensk, kar pripisujemo njihovi višji telesni masi. Prav zato lahko temperatura telesa pri ženskah naraste veliko bolj v primerjavi z moškimi pri isti intenzivnosti vadbe. Sposobnost termoregulacije je med spoloma enaka pri večini oblik telesne aktivnosti in pri zunanjih razmerah. Se pa sestava znoja med posamezniki razlikuje: nekateri med potenjem izgubljajo več natrija, kar na oblačilih opazimo kot bele lise
  2. Novorojenčki se znojijo že od rojstva dalje. Ni res. Novorojenčkova sposobnost vzdrževanja telesne temperature je mnogo manjša kot pri odraslem, kar je še posebno izrazito pri nedonošenčkih – zaradi tanjše kože in revnega podkožnega maščevja je toplotna izolacija površine telesa zelo pomanjkljiva. Nekje po 1. mesecu je otrok zmožen termoregulacije (potenja ali drgetanja in s tem odvajanja odvečne ali ustvarjanja manjkajoče toplote).
  3. S pospešenim znojenjem izgubljamo odvečno maščobo in se razstrupljamo. Žal je to le mit. Med posamezniki namreč velja prepričanje, da bolj kot se znojimo, več maščobe izgubimo, zato se nekateri pred telesno aktivnostjo še dodatno oblečejo, da bi se tako čim bolj spotili in posledično tudi shujšali. To prepričanje je napačno. Kvečjemu velja obratno. Večjo količino kalorij namreč porabimo v hladnih pogojih, ko mora naše telo več energije vložiti v proces termoregulacije.
  4. Z znojenjem do hitrejše streznitve. Tudi to, da z znojenjem hitreje presnavljamo alkohol, ne drži. Iz telesa se alkohol v 90 odstotkih izloči prek jeter in le 10 odstotkov zaužitega alkohola se iz telesa izloči z dihanjem, znojenjem in odvajanjem urina.
  5. Edini namen znojenja je ohlajanje telesa oziroma vzpostavljanje normalne telesne temperature. Ne drži. Z znojenjem se koža tudi navlaži, izločajo se feromoni, nekatere raziskave pa kažejo, da je v potu tudi poseben naravni antibiotik, ki ščiti kožo pred bakterijami.
  6. Ženske se po porodu bolj znojijo. Drži. Zaradi hormonskih sprememb je v poporodnem obdobju pogost pojav, da se novopečene mamice močno potijo, predvsem ponoči. Vzrok je, da se med nosečnostjo pridobljena odvečna voda sedaj izloča skozi kožo.
  7. Z znojenjem telesno temperaturo uravnavajo tudi živali. Delno drži. Ljudje seveda niso edini sesalci s potnimi žlezami, ampak smo vrsta, ki se z znojenjem najbolj ohladi. Z znojenjem svojo temperaturo uravnavajo tudi konji. Živali, ki se ne znojijo, pa morajo najti druge načine, da se ohladijo. Štorklje, pa tudi nekateri mrhovinarji, se hladijo z lastnimi izločki. Prašiči, podvodni konji, divje svinje in bivoli se hladijo z valjanjem v blatu. Sloni pa svojo telesno temperaturo uravnavajo s plahutanjem ušes.