PREVERJAMO URBANE MITE: Življenje je boljše z mačkami … takimi in drugačnimi

Verjetno je že vsak izmed nas kdaj dobil vprašanje: psi ali mačke? Jaz pa sem ena izmed tistih, ki se ji pri takih vprašanjih zatakne. Ker sem oboje. Človek, ki ima rad tako pse kot mačke. Enakovredno. Ampak danes bo rubrika o urbanih mitih posvečena mačkam, ker se mi zdi, da se jim včasih dela krivica in da je veliko mitov povezanih ravno z njimi. Saj vemo, če ti pot prekriža črna mačka …

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pa velikokrat slišimo, da so mačke preračunljive, sebične, da so prijazne ravno toliko, da lahko dosežejo tisto, kar same želijo, da so svobodne, samotarske, nepredvidljive, nezaupljive, drzne, skrivnostne in še kakšen pridevnik bi lahko našla. Da so mačke ljudem gospodarice in ne obratno. Pa je res tako?

  1. Črne mačke prinašajo nesrečo. Ne drži. Seveda je to samo mit, ki meče slabo luč na vse črne mačke. Marsikdaj smo slišali, kako moramo trikrat pljuniti čez ramo, ko nam črna mačka prekriža pot, ker če ne nam bo to prineslo doživljenjsko nesrečo. Brez skrbi, to se ne bo zgodilo. Zato če kdaj vidite črno mačko, se lahko mirne vesti ustavite in jo pobožate.

 

  1. Nosečnice se ne smejo dotikati mačk. Drži. Nekatere mačke so lahko okužene z zajedavcem, ki povzroča toksoplazmozo, ki je za nosečnice in plod zelo nevarna. Zato nosečnicam priporočajo, naj se izogibajo čiščenju mačjih stranišč, nekateri celo priporočajo, naj se mačk sploh ne dotikajo oz. si po božanju mačk nujno temeljite umijejo roke.

 

  1. Mačke vedno pristanejo na nogah. Delno drži. Mačke so znane po tem, da so zelo gibčne, spretne. Njihova vratna vretenca so zelo fleksibilna. Ravno zato pogosto pristanejo na nogah. Če pa padejo s prevelike višine, se lahko tudi mačke poškodujejo, si kaj zlomijo ali celo ubijejo. Zato zavarujte svoje hišne ljubljenčke, poskrbite, da so mucke na varnem. Zaščitite okna in balkone. Sploh pa ne preizkušajte tega doma in muck ne izpostavljajte nepotrebnim nevarnostim.

kitten playing 575035

  1. Mačke predejo, ko so srečne. Delno drži. Predenje mačk bi lahko primerjali s človeškim nasmehom. Vsi pa vemo, da se ljudje ne smejimo samo takrat, ko smo srečni, ampak tudi v določenih drugih okoliščinah, npr. ko se znajdemo v stresni situaciji. Podobno je tudi pri mačkah. Predejo lahko, ko se počutijo udobno, so zadovoljne, srečne, pa tudi takrat, ko se počutijo nelagodno.

 

  1. Mačke ne marajo vode. Delno drži. Nekatere mačke se vodi izogibajo, spet druge pa je nimajo nikoli dovolj. Podobno kot ljudje.

 

  1. Mačk ni mogoče trenirati. Ne drži. Mačke so zelo inteligentna bitja. So pa tudi zelo samosvoje, zato je učenje trikov pri njih malo trši oreh kot pri psih. Ampak ko zavohajo priboljške, klonijo in vsem našim človeškim muham ustrežejo tudi mucke.

 

Kot je že Sigmund Freud zapisal: »Čas preživet z mačkami ni nikoli zapravljen.« In to verjetno lahko potrdijo vsi lastniki mačk. Če je še nimate, pa je mogoče skrajni čas, da si jo priskrbite oz. da si ona priskrbi vas.