Focaccia z rožmarinom, olivami in sušenimi paradižniki

Ni bolj preprostega, a obenem čarobno dišečega kruha, kot je focaccia – mehka, zračna, polna okusa in z okusnim dodatkom domačega oljčnega olja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ta priljubljena italijanska poslastica je že sama po sebi dovolj dobra, a ko ji dodamo črne olive, rožmarin in sušene paradižnike, postane prava eksplozija okusov, ki jo lahko dodamo na meni ob prihajajoči prvomajski pojedini.

Focaccia je idealna za prvomajski piknik, sproščeno druženje na vrtu ali kot topla spremljevalka poletne solate. Lahko jo pripravimo vnaprej, vzamemo s sabo na pot ali postrežemo kot aromatičen prigrizek ob kozarcu vina.

 

Sestavine:

– 500 gramov moke

– vrečka suhega kvasa

– 1 čajna žlička sladkorja

– 1,5 čajne žličke soli

– oljčno olje

– črne olive

– rožmarin

– sušeni paradižniki

– groba sol

 

Postopek:

V večji skledi zmešamo moko, suhi kvas, sladkor in sol. Dodamo 3 dcl tople vode in oljčno olje ter zamesimo mehko, rahlo lepljivo testo. Gnetemo 5–10 minut, dokler ni gladko in elastično.

Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro na toplem, da se volumen podvoji.

Vzhajano testo preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Razporedimo ga z rokami (da bomo to lažje počeli, si lahko rahlo naoljimo prste), da dobimo približno 2 cm debelo plast.

S prsti naredimo vdolbinice po površini. Pokapamo z oljčnim oljem, potresemo z narezanimi olivami, sušenimi paradižniki, rožmarinom in grobo soljo.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 °C približno 20–25 minut, dokler ni focaccia zlato zapečena in hrustljava.

Focaccia je najboljša, če jo postrežemo še toplo ob narezku, olivah, siru. Uporabimo jo lahko kot kruh za sendviče, ob dobrotah z žara ali jo preprosto »potočamo« v domače oljčno olje in uživamo kot samostojno jed.

Focacci lahko dodate tudi poljubne sestavine: naribane sire, bučke, papriko, artičoke, inčune, česen, timijan … Izbire in kombinacij je ogromno. Tudi tokrat pa seveda velja povabilo, da mi fotografije svojih žar dobrot focaccie pošljete na manca.hribovse@obalaplus.si.