Razočarenje slovenskih ribičev nad odločitvijo Evropskega sodišča

Po odločitvi ESČP so slovenski ribiči izrazili svoje razočaranje.

Deli novico s tvojimi prijatelji
V četrtek je Evropsko sodišče za človekove pravice sprejelo odločitev v primeru pritožb slovenskih ribičev, ki so jih hrvaški organi kaznovali zaradi ribolova v Piranskem zalivu. ESČP je ugotovilo, da so te pritožbe vsebinsko nedopustne, izognilo pa se je odločanju o veljavnosti arbitražne razsodbe.
Poslanca Svobode iz Slovenske Istre mag. Tamara Kozlovič in Robert Janev sta izrazila razočaranje nad odločitvijo Evropskega sodišča za človekove pravice. Menita namreč, da gre v omenjenem primeru, ko so bili slovenski ribiči zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe s strani Hrvaške kaznovani zato, ker so lovili v slovenskem morju, dejansko za kratenje človekovih pravic, kar so na četrtkovi novinarski konferenci poudarili tudi predstavniki slovenske vlade.
Kot je ob tem poudaril poslanec Robert Janev, ribištva ne moremo in ne smemo gledati zgolj skozi oči gospodarske dejavnosti, saj je to primarno kulturna in zgodovinska dediščina Slovenske Istre in konec koncev tudi Slovenije. »Zato je najina dolžnost, da to kulturno dediščino in identiteto kot poslanca Slovenske Istre pomagava ohranjati in tudi krepiti,« je poudaril.
Poslanca ob tem v celoti podpirata napoved slovenske vlade in ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić, da »bo država še naprej podpirala slovenske ribiče, jim nudila vso potrebno podporo in zaščito ter si še naprej prizadevala, da Hrvaška arbitražno razsodbo prizna in implementira«.

Skupna vrednost kazni znaša približno 2 milijona evrov. Ribič Jan Virant, katerega pritožba je bila prav tako zavrnjena, je prejel kazni v višini 480.000 evrov. “Če ne bomo mogli loviti na slovenskih treh četrtinah zaliva, je z našim ribištvom konec!” je povedal za Delo. Jan upa, da bo država podprla ribiče in prevzela njihove dolgove.