Razstava Istra foto international se izteka

Deli novico s tvojimi prijatelji

Razstava ISTRA–FOTO–INTERNATIONAL – emancipacija fotografije, dela iz zbirk Obalnih galerij Piran, se bo zaključila 23. marca, njen namen pa je bil, da opozori na živahno obdobje fotografskih manifestacij iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, predvsem pa, da pregleda in poskusi ovrednotiti segment fotografskega fonda, ki ga hranijo v galeriji in se neposredno navezuje na to dogajanje: Koštabona, bienale kombinirane fotografije in potujoča razstava Fotoforum.

Prva, Koštabona, ki v naslovu nosi ime zapuščene vasi v zaledju Kopra, je bila tudi prvo prizorišče nekaj let trajajoče fotografske epizode. Zamislil si jo je Jože Kološa-Kološ, v slovenski Istri živeči prekmurski fotograf. Skupaj z njim in nekaterimi drugimi slovenskimi fotografi so Obalne galerije Piran takrat postale soorganizatorke omenjene kolonije in mednarodnih fotografskih razstav.

Ob izteku razstave vas vabijo, da se pridružite srečanju, ki bo potekalo v Mestni galeriji Piran v soboto, 23. marca 2019, ob 11. uri. Prisotni bodo avtorja projekta, Vasja Nagy-Hofbauer in dr. Majda Božeglav Japelj, likovni kritik Aleksander Bassin ter nekateri protagonisti teh manifestacij, fotografi. Ob tej priložnosti bo predstavljena tudi publikacija, katalog, s slikovno in tekstovno bogato vsebino. Ob kratkem kronološkem sprehodu skozi zgodovino prireditev in z njimi povezanih del v fotografski zbirki je v njej treba poudariti predvsem dragocene strokovne prispevke dveh zunanjih sodelavcev: spominski esej Aleksandra Bassina, likovnega kritika, ki je nekaj let s članki in uvodniki neposredno spremljal dogajanje, in poglobljeno besedilo kritika vizualnih umetnosti Vasje Nagy-Hofbauerja, v katerem se dotika pomena zbirke v duhu časa njenega nastajanja.