Recept Emilije Pavlič

Deli novico s tvojimi prijatelji

In končno je prišla na vrsto čudovita gospa, ki jo vsi zelo dobro poznamo. Kuharica z velikim srcem, čisto dušo in neverjetno voljo do življenja. Obožuje svet, naravo, ljudi, še posebej pa otroke in hrano. In prav zato jim je namenila ne le eno ampak kar dve knjigi. Vsa Slovenija jo pozna, ni je osebe, ki je kdaj ni srečala, ki ji kdaj ni namenila iskrenega nasmeha in dobrosrčnega nasveta. Obožuje staro, domačo kuhinjo, kjer ni cvrtja, pretiranega sladkorja in instant hrane.

 

Ona je Emilija Pavlič!

 width=Rojena v Brezju pod Nanosom, kjer so doma dobre jedi, je kmalu našla svoj smisel življenja in se podala na kuharsko pot. Kuhala je v Postojnski jami, v hotelu Žusterna in zadnjih 25 let v vrtcu Semedela v Kopru, kjer smo jo imeli moč spoznati. Rada govori, kuha, je, piše in svetuje. Kar hitro se je zavedala, da v sebi nosi velik potencial in polno znanja. Znanja, ki ga želi deliti. V roke je vzela pisalo in napisala kar dve knjigi: “Za otroke kuhajmo zdravo: za majhne in velike” in “Mamica, nauči me kuhati”. Za tem pa je izdala še manjšo knjižico z naslovom “Mini kuharska knjižica: Tipične istrske jedi”.

 

Nešteto mamic je že naučila kuhati in še nešteto jih bo. Z veseljem vam bo pomagala in svetovala. Rada širi svoje znanje in pristne domače zdrave jedi. Kje jo lahko najdemo? Vsako

soboto dopoldne na koprski tržnici.

 

Sedaj pa je napočil čas, da si nadenemo predpasnik, zavihamo rokave in se podamo v kuharski svet Emilije Pavlič. In tokrat nam ni razkrila le enega recepta, temveč kar dva. Dragi bralci, uživajte!

 width=

FIŽOLOVE POLPETE

Sestavine za 5 oseb:

– 1 kg svežega fižola za luščit (ali prbl. 1⁄2 kg fižolovih zrn),

– 5 drobnih čebul,

– 5 žlic sveže naribanega parmezana,

– 5 koščkov domačega kruha,

– 3 jajca,

– peteršilj,

– sol, maslo, oljčno olje, sir.

 

Priprava:

Fižol oluščimo in kuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Čebulo pocvremo. Ko zadiši, dodamo vroča zrna, premešamo in potlačimo z ročno tlačilko ali z vilicami (ne z mikserjem). Dodamo sir, z vodo namočeno in ožeto kruhovo sredico, nasekljan peteršilj, jajca in zamešamo v gosto maso. Pokrijemo in damo v hladilnik, da se masa malo zgosti. V ogreto ponev damo olje, košček masla in kepice fižolove mase. Lahko jih oblikujemo s kleščami za sladoled ali z žličko. Počasi jih popečemo na obeh straneh, odmaknemo, dodamo malo vroče fižolove vode, prevremo, posujemo s sirom in pokrijemo. Zraven ponudimo paradižnikovo omako “šalšo”, pražen ali pire krompir in poljubno zelenjavo.

Nasvet: Pozimi naredimo polpete iz suhega, namočenega in kuhanega fižola, masi obvezno dodamo še dva rumenjaka. Dobro je vedeti: vroče mleko – dober pire. Če pa želimo sočen in rahel pražen krompir, mu na koncu dodamo malo vroče goveje juhe ali vročo vodo in premešamo.

 

POLENTA PO DOMAČE:

Sestavine za 5 oseb:

– Košček masla,

– približno 3 litre vode,

– 5 žlic oljčnega olja,

– 1⁄2 kg koruznega zdroba,

– sol.

 

Priprava:

Kozico ali kotliček najprej namažemo z maslom ali kvalitetnim oljem (da se na koncu skorja zapeče in jo lažje odstranimo) in vanjo nalijemo vročo vodo ter solimo. Dodamo presejan koruzni zdrob in z gosto penovko ali majhnim cedilom takoj poberemo temne pleve, ki pri nekaterih zdrobih plavajo po vrhu. Previdno razmešamo s stepalno šibo, da dobimo ne preveč gosto koruzno zmes. Pokrijemo s pokrovom z luknjico in pustimo, da se polenta sama kuha, brez mešanja, približno 40 do 50 minut. Če se nam zgodi, da je polenta že na začetku pregosta, jo odmaknemo, dodamo še malo vroče vode, premešamo in kuhamo dalje. Kuhano ponudimo ali jo preložimo v (z maslom) namazano stekleno posodo in še vročo zapremo. Ko se ohladi, jo postavimo v hladilnik, kjer lahko počaka dan ali dva. Lahko jo jemo z golažem, brodetom, s pečenim sardelicami ali sardoni, jo dodamo k fritalji, z mlekom, jemo jo lahko z žitno mlečno kavo ali jo namažemo z marmelado. Polenta po domače odlično nadomešča kruh. Nasvet: Suho dno posode namažemo z maslom, tudi ko kuhamo mlečno proseno kašo, mlečni riž, koruzni ali pšenični mlečni močnik “griz”. Dobro je vedeti: Instant polente in druge podobne hrane ne smemo pogrevati ali shranjevati. Po domače pomeni, da je polenta skuhana iz živila (zdrob) in ne iz industrijsko že predpripravljenega izdelka (instant). Če kuhamo polento na štedilniku na drva, jo je potrebno tu in tam premešati. Če jo pa kuhamo na plinu, damo na gorilnik varčno ploščo, da se kuha enakomerno.

 

Klara Beltram