Recept za brezglutenski krof

Čeprav gluten ne povzroča težav pri večini ljudi, pa pri nekaterih povzroča zdravstvene težave. Ljudje s celiakijo, autoimunsko boleznijo, morajo strogo izogibati glutenovim živilom, saj lahko uživanje le-tega povzroči poškodbe črevesne sluznice. Prav tako obstajajo ljudje, ki trpijo za preobčutljivostjo na gluten (ne-celiakalna glutenova občutljivost), kar lahko vodi do različnih prebavnih in drugih težav.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zaradi teh razlogov je na trgu vse več brezglutenskih živil, ki so namenjena ljudem, ki se morajo izogibati glutenu.

Prihaja sezona krofov. Mnogi se veselijo  prav zaradi te okusne sladice. Za vas smo že pripravili recepte za krofe, tokrat pa smo pripravili tudi recept za tiste, ki imajo težave z glutenom.

Klasični krofi

Brezglutenski krofi niso le okusni, ampak so tudi lahko prebavljivi za tiste, ki morajo zaradi zdravstvenih težav omejiti vnos glutena. S pomočjo alternativnih sestavin, kot so brezglutenska moka, riževa moka ali koruzni škrob, je mogoče ustvariti enako puhaste in okusne krofe kot tiste, ki vsebujejo gluten.

Če tudi vi iščete recept, ki bo zadovoljil vaše brbončice brez skrbi glede glutena, vas bomo popeljali skozi enostaven postopek priprave brezglutenskih krofov. Tako boste lahko uživali v tej sladki, mehki in dišeči slaščici brez omejitev!

Brezglutenski krofi – sestavine:

  • 800 g brezglutenske mešanice moke (+ 50 g za pomokanje delovne površine)

  • 50 g tapiokinega škroba (če ste alergični na gluten ali trpite za celiakijo, obvezno uporabite moko certificiranega proizvajalca)

  • 2 rumenjaka

  • 2 cela jajca

  • 1/2 vrečke praška za pecivo

  • 1 kocka svežega kvasa

  • 35 g sladkorja (po želji dodajte več sladkorja, če imate raje slajše krofe)

  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja

  • 100 ml ruma

  • 100 g masla (sobne temperature)

  • 550 ml toplega mleka

Brezglutenski krofi – priprava:

  1. Presejte 850 g moke in si takoj odložite 50 g, ki jih boste kasneje uporabili za pomokanje delovne površine, medtem ko boste ročno gnetli testo.

  2. Zmešajte moko, tapioko in prašek za pecivo.

  3. Z mešalnikom stepite maslo z obema vrstama sladkorja.

  4. Zmešajte jajca.

  5. Ogrejte 550 ml mleka in v njem raztopite kocko svežega kvasa, 1 čajno žličko sladkorja in 1 čajno žličko moke. Pokrijte z krpo in pustite na toplem, da se kvasenica aktivira.

  6. Ko je kvas pripravljen, ga dodajte v zmes moke, masla, jajc in ruma.

  7. Zmešajte vse sestavine z mikserjem, pri čemer uporabite spiralne nastavke, saj je testo mehkejše. To vam bo olajšalo gnetenje.

  8. Ko je testo pripravljeno, ga prenesite na delovno površino, ki ste jo pomokali, in ga še nekoliko gnetite.

  9. Za lažje delo si testo razdelite na dva ali tri dele. Razvaljajte ga na željeno debelino (4–5 cm). Z uporabo kozarca ali modela izrežite krofe.

  10. Krofe pokrijte s čisto krpo in pustite, da se vzhajajo vsaj 2 uri na toplem. Prostor, v katerem bodo krofi počivali, mora biti prav tako topel, saj se bodo lepše dvignili.

  11. Ko se krofi vzhajajo, pripravite lonec z debelim dnom in vanj nalijte olje. Pazite, da je olje dovolj, da krofi plavajo, vendar če želite, da imajo krofi belo črto na sredini, mora biti dno krofa potopljeno v olje, vendar ne tako, da je sredina krofa popolnoma v olju, ko ga obrnemo.

  12. Krofe v olje položite z zgornjim delom, ki se je dvignil.

  13. Pečite jih v vročem olju na zmernem ognju. Krofi se hitro spečejo, zato jih obrnite, da bodo pečeni enako z obeh strani, in pazite, da ne zagorijo.

  14. Ko so krofi pečeni, jih položite na papirnate brisače, da se odcedi odvečna maščoba.

  15. Ko se krofi ohladijo, jih napolnite z željenim nadevom. Adrijana priporoča mareličen džem.