Klasični krofi

Prihaja pustni čas, s tem pa tudi čas krofov. Najdete jih v slaščičarnah, pekarnah in trgovinah, lahko pa jih pripravite tudi sami. Običajno to sladico pripravljajo naše none ali mame, vseeno pa to ni nujno, izbrskali smo namreč recept, po katerem bo priprava krofov enostavna in zanesljiva.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine za 15-16 krofov

Za krofe:

500 g moke
20 g svežega kvasa ali vrečka suhega kvasa
150 ml mleka
40 ml olja
40 g masla (sobne temperature)
30 g sladkorja
2 vrečki vanilijevega sladkorja
2 celi jajci + en rumenjak (sobne temperature)
pol čajne žličke soli
2 žlici ruma ali žganja
naribano lupino ene limone

Za cvrtje:

1 l olja

Dodatno:

marmelada za polnjenje
sladkor za posipanje

Priprava

V skledo nadrobimo svež kvas ali stresemo suh kvas iz vrečke. Dodamo sladkor, prilijemo toplo mleko, premešamo z žlico in pustimo, da se aktivira.

Vse sestavine za krofe, vključno s kvasom, damo v skledo in ga začnemo mešati z mešalnikom. Po 5-6 minutah testo začne vleči stran od posode. To testo bo malo lepljivo in mehkejše, a tako si tudi želite. Nato ga pokrijemo s krpo ali plastično folijo in pustimo vzhajati na toplem približno 2 uri. Optimalna temperatura je okoli 25-30°C. Lahko pa uporabimo pečico, ogreto na 30ºC.

Ko testo podvoji svoj volumen, ga razdelimo na dva dela, oblikujemo svaljek in ga z nožem ali lopatko za testo razdelimo na približno 60 g težke kose.

Oblikujemo kroglice testa. Vsako kroglico malo povaljamo v moki in položimo na kvadrat namaščenega papirja.

Vse kroglice položimo na pekač in jih pustimo vzhajati na 30°C v pečici približno 45 minut.

Pripravimo olje in ponev. Olje segrejemo na okoli 170°C. Če nimate termometra, lesen ročaj kuhalnice pomočite v olje in ko vidite majhne mehurčke, je olje pripravljeno.

Krofe pomakamo v olje. Pečemo jih približno 2 minuti na vsaki strani. Pomembno je, da ves čas nadzorujemo toploto olja, da krofi niso zunaj zažgani, znotraj pa surovi. Odcedimo jih na krožnik, obložen s papirnato brisačo, ki vpije odvečno maščobo.

Še tople krofe povaljamo v mletem sladkorju ali jih posujemo s sladkorjem v prahu. Napolnimo jih z marmelado po želji.