Tako kot poznamo vaje za krepitev telesa, obstajajo tudi vaje za krepitev volje

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ohranimo pomembno, izpustimo navlako

 

Zakorakali smo v jesen, letni čas pljuč in debelega črevesa. Njena funkcija, med drugimi, je izmenjava in komunikacija med našim notranjim svetom (mikrokozmosom) in zunanjostjo (makrokozmosom), predvsem v smislu zadrževanja tistih vsebin, ki jih potrebujemo (kisik, energijo, čustva, hrano oz. vsa “hranila”) ter izločanju vsega tistega, česar ne potrebujemo ali nam škodi, kot so strupi, odpadne snovi in negativna čustva.

 

V psihološkem smislu nam ta proces izmenjave omogoča, da ponotranjimo za nas pomembne izkušnje ter iz svojega življenja izpustimo vse, kar je odveč in nam ne služi več. Če nam opuščanje nekoristnih in škodljivih situacij, oseb in stvari povzroča težave in tega ne zmoremo storiti, bo to storilo naše telo samo. Pokazalo pa se bo v obliki zaprtja ali drugih težav, ki so povezane z debelim črevesom oz. s prehladnimi simptomi (izločanje sluzi, kašelj, itd.). Jeseni so aktivne kozmične energije, ki v človeku spodbujajo dejanja, svobodno voljo, pogum za odločanje, moč za realizacijo, a tudi za opuščanje, izpuščanje ter odpuščanje.

 

Opuščanje ali izpuščanje odnosov, stvari in situacij, ki so za nas nekoristne, škodljive in ne podpirajo našega razvoja, marsikomu predstavlja veliko težavo. Oklepanje starega in mekoristnega, neplodno razmišljanje in premlevanje preteklih situacijm, avtomatsko ponavljanje nekoristnih dejanj in navad (kajenje, pitje alkohola, odlašanje,…) niso odraz ali rezultat našega svobodnega mišljenja in odločanja ter nam dobesedno onemogočajo, da bi kvalitetno živeli svoje življenje tukaj in zdaj.

 

Zdaj je pravi čas, da se od zunanjosti preusmerimo k notranjosti in se s pomočjo svoje volje posvetimo uresničevanju osebnih ciljev, saj je prav jesen najugodnejše obdobje za krepitev moči volje, ki, kot smo pisali spomladi, domuje v naših jetrih. Tako kot poznamo vaje za krepitev telesa, obstajajo tudi vaje za krepitev volje, zato naj vam predstavim vsaj nekaj enostavnih.

 

Za krepitev volje je koristno v svoj vsakdan vključiti majhna odrekanja, kot na primer odločitev kadilca, da bo pokadil le eno cigareto na uro, ali pa odločitev, da ob obroku ne bomo spili kozarca vina, ali odločitev, da opravkov ne bomo več odlašali na kasnejši čas, temveč se jih bomo lotili takoj. Karkoli se odločite izboljšati, če boste vajo uspeli izvajati 28 dni, vam bo prešla v navado in s tem prekrila star, škodljiv vzorec. Še ena zanimiva vaja za krepitev volje je ta, da vsak dan ob isti uri napravimo eno nesmiselno dejanje. Tako na primer vsak dan ob 9h odpremo in zapremo okno. Zanimivo, ali ne? Nič nas ne stane poskusiti…

 

Romina Salvi

naturopatinja Naturopatski center Aureus

Hotel Laguna Strunjan

www.naturopatija.si

naturopatski.center@gmail.com

gsm: 040 371190