RECEPT: zdrava fit sladica

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pomlad je tu! Dnevi so vse daljši, temperature vse višje, ptički se ženijo, rože cvetijo in mi smo pripravljeni na vse lepše in toplejše dni, ki že trkajo na vrata.

 

Čas je, da zamenjamo zimsko garderobo s pomladno-poletno, pokažemo nekaj več kože, se zbudimo iz zimskega spanca, zavihamo rokave in pričnemo migati – telovaditi.

Naše trdo delo pa se ne bo prav nič obrestovalo, če ne bomo tudi sami popazili na prehrano. Več sadja, zelenjave, pustega mesa, manj kruha, hitre hrane in sladic. Ja, prav ste prebrali. Sladic. Na žalost se jih moramo izogibati, ampak spet ne vseh, kajti obstajajo tudi zdrave sladice.

Le koga drugega bi lahko vprašala za za fit recept, če ne simpatično Petro Ugrin Parovel. Diplomirano kineziologinjo, AFP prehransko svetovalko, osebno trenerko, veliko ljubiteljico fitnesa in zdravega načina življenja, ki nas dnevno polni s pozitivno energijo, koristnimi vajami, mamljivimi recepti in vsakodnevnimi življenjskimi nasveti.

 width=

Petro poznamo vse punce, ampak ne le na Obali temveč širom Slovenije. Je novopečena mamica, ki prek družbenih omrežij (FB: Petra Ugrin Parovel / IG: petra.ugparovel) skrbi za naše dobro počutje, zdravo življenje in fit postavo.

Svojo pot je začela pred osmimi leti s številnimi padci in vzponi in kot sama pravi: »Najpomembnejše je, da si ustvarimo realen cilj, ki nas spodbuja in spominja, zakaj smo začeli in kam smo namenjeni.«

Petra obožuje hrano in se dobro zaveda, da so prav sladkarije tisti najtežji del prehrane, ki se ga (žal) moramo izogibati, če želimo shujšati. Na našo srečo pa obstajajo recepti, ki so zdravi, fit in sladki.

Petra mi je z velikim navdušenjem zaupala svoj recept skutinih fit tortic. Pa začnimo.

 width=

SESTAVINE ZA TESTO:

1,5 dcl mleka (lahko rastlinskega)

1 šalčka (2dcl) drobljenih ali mletih ovsenih kosmičev

1 jajce

 

PRIPRAVA TESTA:

Najprej pokuhamo ovsene kosmiče in mleko, nato v zmes dodamo jajce in pomešamo. Pustimo stati prbl. 5 minut in z zmesjo napolnimo 6 modelčkov za muffine.

 

SESTAVINE ZA SKUTIN NADEV:

200 g grškega jogurta (z manj ali brez maščob)

200 g skute (z manj ali brez maščob)

sladilo (eritritol, stevia ali Sweet dropsi)

sadje (v tem primeru maline)

 

PRIPRAVA SKUTINEGA NADEVA:

Skupaj zmešamo grški jogurt, skuto in malce sladila. Z nadevom zapolnimo modelčke za muffine, dodamo maline ali drugo poljubno sadje. Po želji lahko po vrhu zdrobimo še malo koruznih kosmičev in pečemo 15 minut na 180 stopinj.

In fit sladica je pripravljena!

 

Klara Beltram