Strmčniku še en mandat, v svetu izenačen z opozicijo

Po vseh preštetih glasovnicah je za Gregorja Strmčnika glasovalo 53,99 % volivcev. Volilna udeležba je bila 57,67 odstotna.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za mesto župana Občine Ankaran so se potegovali trije kandidati: dosedanji župan Gregor Strmčnik, neodvisna kandidatka Maja Prodan Jurić in Breda Krašna (Gibanje Svoboda).

Rezultati kažejo, da ima lista Radi imamo Ankaran šest mandatov v občinskem svetu, lista Vsi smo Ankaran štiri mandate in Gibanje Svoboda dva.

Radi imamo Ankaran

1. Barbara Švagelj 16
2. Zvezdan Ražman 15
3. Sara Vošinek Gašpar 8
4.  Luka Jurinčič 20
5. Barbara Raičić 1
6. Robert Zelenjak 9

Vsi smo Ankaran

1. mag. Maja Prodan Jurič 13
2. Aleksander Pahor 8
3. Katja Mezek 4
4. dr. Marko Kukanja 6

Gibanje Svoboda

1. Breda Krašna 7
2. mag. Vladimir Pegan 2

 

Strmčnik podal prvo izjavo 

V svojem prvem nagovoru javnosti je Strmčnik zaželel vsem lep večer in povedal:  ”Zdaj ti nagovori so si vsi nekako zelo podobni. Na začetku gredo zahvale, potem včasih kakšno opravičilo in tako naprej. Jaz nisem pripravil ne govora v primeru poraza, niti ne govora v primeru zmage, ker ne eno ne drugo Ankaran ne potrebuje. Številke so vedno samo statistika in odstotki se bodo vedno spreminjali. So pa te volitve pokazale izjemno nova in bogata sporočila, ki jih bo treba vgraditi v prihodnja 4 leta. V enem delu je ta rezultat nedvomno poraz politike RIA, v tistem delu, kjer smo bili prepričani, da se o nekaterih osnovnih stvareh, ki se nanašajo na pravice in stiske posameznikov, ali pa zaščite narave, ne bo več potrebno pogovarjati, pa je bilo potrebno braniti odločitve, ki so se nanašale na zaščito in varstvo otrok, bilo je potrebno braniti odločitve, ki so se nanašale na Krajinski park Debeli Rtič, bilo je potrebno se zagovarjati pred takimi neumnimi stvarmi, da bodo naši otroci v osnovni šoli deležni manj znanja, ker se učitelji ukvarjajo z ukrajinskimi otroci, ki smo jih sprejeli. Bili smo deležni takšnih očitkov, da smo morali opravičevati denar, ki se vlaga v otroke, v mlade, v starejše in pred leti nazaj smo bili prepričani da, ko smo se odrekli destruktivni politiki župana Popoviča in njegovih prijemov v Ankaranu, tega znebili. Nobene zamere ne gre vsem, ki niso volili za programski skupino Radi imamo Ankaran. K večjemu iskrena zahvala, da v naslednjih letih popravimo to, kar se marsikomu zgodi: da je s predanim delom za občino, za dobrobit vseh zanemaril, spregledal in se odtujil od ljudi. Ljudje, ki nimajo podatkov, ki ne vedo, ki so osamljeni, začnejo dvomiti in so dovzetni za druga razmišljanja, za neresnice, hujskaštvo. To se bo popravilo. Ne zamerimo nikomur, razen tistim, ki so ta orodja vzeli za svoja, da so v Ankaran prinesli razdor, da so delali z nestrpnostjo, da so žalili, da so goljufali z resnico in pravico. To v Ankaran ne sodi in RIA bo to morala popraviti. Na drugi strani pa je ta rezultat veličasten. Napovedal sem ga. Vsak gas je omogočil to, da bo ankaranska zgodba v naslednjem mandatu lahko udejanjila vse tisto, kar ljudje prepoznavajo kot njihove iskrene potrebe in interese.”

Maja Prodan Jurič čestitala svojima konkurentoma

Neodvisna kandidatka Maja Prodan Jurič je ob tem podala prvo izjavo za javnost, v kateri je rezultate volitev ocenila kot izjemne: ”Volilna udeležba je bila nadpovprečno visoka v primerjavi z ostalim občinam v državi in s tem so volivci pokazali, da jim je še kako mar, kdo jih v občini zastopa naslednja 4 leta. Vsak začetek je težak. Prebili smo led in v prihodnosti se bomo trudili, da ga tudi stalimo. Za nami ne stoji nobena močna stranka, prav tako pa smo imeli bistveno manjše možnosti za prepoznavnost in dostop do volivcev kot vladajoča konkurenca, zato ocenjujemo, da je vsak naš glas posledica zaupanja in vere v naše delo in se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so nam zaupali in nas podprli na volitvah.”

Ob tem je dodala, da se zaveda, da je rezultat čast in obenem tudi velika odgovornost ter dodala da bo izpolnila svoje obljube: ”V občino Ankaran (bomo) vnesli konstruktivno razpravo in demokratično odločanje, ki bo vodilo do hitrejšega razvoja in razcveta enega izmed najlepših in najperspektivnejših krajev v Sloveniji. Obenem želimo tudi čestitati svojima konkurentoma in ju pozivamo h korektnemu in konstruktivnemu sodelovanju v naslednjih 4 letih.”

Kandidatka Gibanja Svoboda Breda Krašna je povedala, da je zadovoljna z rezultati, pa tudi z osvojenimi mesti v občinskem svetu.