Sedaj je najboljše obdobje za obiranje kakija

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v novembru

 

1.Vrtičkarska sezona se počasi končuje. Hitimo z obiranjem še dozorelega na naših gredicah. Temperature se spuščajo, hladna jutra oznanjajo, da bo na vrata potrkala zima. Če bo november še zelo topel, lahko posejemo novozelandsko špinačo, peteršilj, korenje, pastinak, da bo spomladi zgodaj odgnalo in bomo lahko hitro obirali plodove. Da bojo rastline bolje pričakale pomlad, jih zaščitimo s kopreno. Če damo prekrivko na solato, motovilec, špinačo, blitvo, lahko obiramo čez vse zimsko obdobje. Gredice, ki smo jih že spraznili, očistimo plevela, prekopljemo in se veselimo mrzlih zimskih dni, ker izboljšajo strukturo prsti.

 width=

2.Zeliščni vrt se novembra pripravlja za počitek. Opravimo lahko obiranje semen na rastlinah, ki smo jih za to predvideli. Semena pobiramo v suhih dnevih, shranimo jih v papirnate vrečke, na katere napišemo imena semen v vrečki, da jih spomladi pred sejanjem hitreje najdemo. Novembra lahko nabiramo še brinove jagode, baldrijanove korenine, korenine ameriškega slamnika, korenine gabeza, korenino sleza, plodove šipka…

November je tudi čas za obiranje plodov mirte. Drobni temno vijolični plodovi so užitni, delujejo očiščevalno na naše telo. Rastlina ima tudi okrasno vrednost in bi pristajala v vsak obalni vrt. Najprej jo krasi belo cvetje, kasneje pa lepi plodovi. Rastlina uspeva kot samostojna v vrtu ali tudi kot živa meja.

 

3.Sadja je na našem drevju še precej. To je najboljše obdobje za obiranje kakija. Tudi jablane in hruške nam še vedno lepšajo dneve. Ne preveč razširjena v naših vrtovih, a bogata s C-vitaminom, je jagodičnica. Plodovi so fantastični, oranžno rumeni, za to obdobje zelo zanimivi in užitni. Če jih pustimo, da se umedijo, vsebujejo tudi nekaj alkohola tako, da jih ni priporočljivo pojesti preveč.

 

4.V oljčnikih bo tudi pestro dogajanje, čeprav bo zaradi spomladanskega slabega vremena veliko slabši izkupiček. Pomembno je, da oljke poberemo, ko so zrele. Nima smisla prehitevati in pobirati zelo zgodaj. Za dobro olje je pomembno, da pride oljka z drevesa v torkle čim hitreje.

 width=

5.Zaključujejo se tudi rastni ciklusi v okrasnem vrtu. Sokovi se ne pretakajo več, vegetacija se je zaključila. Veliko rastlin se v tem obdobju šopiri v svojih jesenskih barvah. Ginko se razkazuje v svoji prelepi rumeni barvi. Najnujnejši opravki so odstranjevanje odpadnega listja. Še vedno lahko opravimo, če so pogoji, sajenje spomladi cvetočih čebulnic, tulipanov, narcis, hijacint. Gredice za čebulice morajo biti dobro pripravljene, prerahljane in dobro pognojene, da se bojo rastline lepo in hitro razvijale.

 

6.Travne površine so se po veliki poletni suši že dodobro obnovile. Če smo opravili regenerativno jesensko setev in opravili jesensko dognojevanje, je uspeh zagotovljen. Namakalni sistem izpraznimo in pripravimo za zimsko obdobje.

 

Sašo Mejak