Septembra predvsem pobiramo pridelke

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v septembru

 

Poletje se počasi poslavlja. Avgust si bomo zapomnili po visokih temperaturah in brez padavin. Imeli smo srečo, da ni prišlo do padavin, ki bi nam naredile več škode kot koristi.

 

Pridelke na zelenjavnem vrtu obiramo obilno, seveda če smo imeli namakalni sistem in pomagali rastlinam prebroditi sušno obdobje, da nas obdarijo s pridelki. Konstantno obiramo paradižnike, kumare, bučke, papriko… da bodo še v septembru nastavili obilo plodov.

 

Tudi na feferone ne smemo pozabiti, zato jih konstantno obiramo, vlagamo ali pa sušimo, da bomo imeli dodatke jedem. Če smo melone in lubenice dobro namakali, nas še v septembru nagrajujejo s plodovi. Ko nam vreme dovoli in je možno opravljati dela na gredicah, se lotimo rahljanja le zgornjega sloja zemlje, da ne poškodujemo mikroorganizmov, ki so se dobro razvili v globljih slojih in bodo pomagali našim rastlinam, da se bolje razvijajo.

 width=

Posejemo lahko špinačo, motovilec, solate in različne vrste radičev. Še vedno lahko sadimo kapusnice, blitvo, solate in radiče.

 

Zeliščni vrt je trpel pomanjkanje vode, toda to pomeni da rastline, ki so se same znašle in preživele, vsebujejo več učinkovin, ki se formirajo v takih pogojih. Poskrbimo, da vrt ni zapleveljen in odstranimo poškodovane rastline. V cvetlična korita si lahko posejemo začimbe, ki jih bomo lahko pozimi, ko jih bomo dali na toplo, uporabljali v naši kuhinji. V septembru lahko nabiramo baziliko, drobnjak, meliso, kumino, janež, meliso, mrtvo koprivo… Baziliko in nekatere druge začimbe lahko zamrznemo v kocke, da jih bomo imeli na voljo celo leto.

 

V sadovnjakih in vinogradih je dogajanje pestro, jablane in hruške nas obdarjajo s svojimi plodovi. Mesec je primeren tudi za obiranje orehov in lešnikov. Obiramo jih, ko so še v svoji srajčki za nekaj dni, da se osušijo in jih bomo lažje očistili. Pustimo jih na soncu, da se bodo dobro osušili in zdržali dolgo časa. Nešpole pustimo na drevesu in počakamo, da dobro dozorijo, da dobijo svoj polni okus. V vinogradih je grozdje zrelo in že se odvijajo trgatve.

Okrasni vrt se bohoti v cvetju enoletnic v kombinaciji s trajnicami. Poskrbimo za odstranjevanje odcvetelih suhih listov, še vedno lahko dognojujemo s primernimi tekočimi gnojili, s katerimi bomo podaljšali cvetenje dolgo v jesen. Pri vrtnicah je pomembno, da odstranimo odcvetele cvetove in dodamo gnojila, ker tako pripravimo rastline za še eno cvetenje. Če nam vreme dovoli posadimo nove grmovnice ali žive meje, da se ukoreninijo in na pomlad začnejo z bujno rastjo.

 width=

Trata je lepa le, če smo imeli namakalni sistem, ker so to poletje bili pogoji za rast precej zahtevni. Opravimo lahko še zadnje letošnje gnojenje in odstranjevanje večjih plevelov. Namakalni sistem reguliramo glede na vremenske razmere, ker je že opaziti močno roso.

 

Sašo Mejak