Poletna telesa aktivnost in dehidracija

Deli novico s tvojimi prijatelji

Globoko smo v poletju, uživamo v aktivnostih in sprostitvah tega letnega časa in dopustovanja.

 

Tokrat bom spomnil na možne zaplete, ki pri raznovrstnih telesnih aktivnostih ob visokih zunanjih temperaturah in močnejših sončnih žarkih lahko zagrenijo ta letni čas. Voda predstavlja glavno telesno sestavino, zavzema skoraj 60 % telesne mase. V telesu so telesne tekočine razredčene raztopine topljencev. Brez vzdrževanja ustrezne sestave in prostornin telesnih tekočin lahko nastopijo nepopravljive okvare. Človek lahko preživi brez vode le nekaj dni.

 

Najpomembnejšo vlogo igrajo ledvica s spreminjanjem koncentriranosti urina. V normalnih razmerah se z znojem izloči 0,1 l, ob vročem in suhem vremenu pa tudi do 1,5 l vode na uro. Čeprav že 2 % dvig osmolalnosti plazme sproži žejo, pa ta ni zanesljiv indikator dehidracije, zato je potrebno poleti pogosteje piti.

 

V kolikor izgubljene vode ne nadomestimo, postajajo sluznice suhe, oči vdrte in koža izgubi elastičnost. Nato se pojavi slabost, bruhanje in odpoved obtočil. Ob dehidraciji pade krvni tlak, pospeši se srčni utrip, pojavi se zmedenost, nemir, razdražljivost, globoka koma s krči. V takih primerih prepreči usodni izid samo še ustrezna zdravniška pomoč. Vsako mišično delo pospeši dihanje in poveča toploto telesa, kar dodatno poveča izgubo vode in možnost nastopa izsušitve.

 

Ob aerobnih telesnih aktivnostih se namreč le četrtina energije spremeni v mehansko, vse ostalo pa v toplotno energijo, kar ob vročem vremenu dodatno dviguje notranjo telesno temperaturo. Večino tvorjene toplote oddamo z znojenjem. Ob vlažnem in vročem vremenu pa postane tudi to nemogoče. Tako lahko preko vročinske izčrpanosti nastopi nevarna in potencialno nepopravljiva okvara toplotnih regulacijskih mehanizmov s sliko vročinske kapi: vroča, rdeča, suha koža, hitro in šibko bitje srca, plitvo dihanje in odsotnost znojenja. V takih primerih sta potrebna intenzivno hlajenje in hiter prevoz v bolnišnico.

 

Ob rednem aerobnem treningu je pomembna ustrezna hidracija. Vsaj 4 ure pred tekmovanjem je potrebno popiti do pol litra vode, med tekmovanjem je priporočljivo občasno pitje tekočine. V vročih poletnih dneh je smiselna izbira krajših prog v senci in izogibanje postavljanju rekordov. Naj vas napisano ne ustavi, pamet v roke in športne copate na noge.

 

Dorjan Marušič