Sezona v Portorožu boljša kot pred pandemijo

Deli novico s tvojimi prijatelji

Julija v občini Piran več prenočitev kot leta 2019. Delež unovčenih bonov še vedno visok, a počasi se vračajo tudi tuji turisti. Odlično kaže tudi za avgust, sezono pa si želijo podaljšati vsaj še v jesenske mesece.

 

Nastanitvene kapacitete v občini Piran so odlično zasedene. Poletna sezona je celo boljša kot pred pandemijo koronavirusa, predvsem na račun boljše zasedenosti zasebnih in drugih manjših nastanitvenih obratov. Po podatkih portala ttaksa.si so julija v vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran zabeležili dobrih 342.000 prenočitev, kar je 3 % več kot lani in 4 % več kot leta 2019. V hotelih so julija zabeležili 170.000 hotelskih prenočitev, kar je 15 % več kot lani. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da so letos za razliko od lani odprti vsi hoteli na destinaciji.

 

V devetih dneh avgusta so v hotelih občine Piran zabeležili 56.000 prenočitev, kar je 22 % več kot lani in 1 % več kot leta 2019.

 width=

Delež unovčenih bonov še vedno visok, a počasi se vračajo tudi tuji turisti

 

Občina Piran je že lani močno vodila po število unovčenih bonov in ta trend se nadaljuje tudi letos. “Se je pa letos povečalo število tujih turistov, s čimer se je naša ‘odvisnost’ od bonov nekoliko zmanjšala,” je povedal Aleksander Valentin, direktor Turističnega združenja Portorož. Julija so tujci ustvarili 40 % (lani 30 %), v hotelih pa polovico vseh prenočitev (lani 33 %). Med njimi je največ Avstrijcev, Madžarov in Nemcev, sledijo Čehi, Slovaki in Italijani.

 

V sedmih mesecih več kot pol milijona prenočitev

 

V vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran so od januarja do konca julija zabeležili 586.500 prenočitev, kar je za 4 % več v primerjavi z lani. Pred pandemijo so sicer v tem obdobju običajno že presegli milijon prenočitev. Nastanitvene kapacitete so odlično zasedene še vse do jeseni, nekatere celo do konca leta. Upajo le, da jih ne bo ustavilo ponovno zaprtje turistične dejavnosti.

 width=

Živahno prireditveno dogajanje

 

V Portorožu in Piranu je izjemno pestra tudi ponudba prireditev. Nadaljuje se cikel brezplačnih dogodkov Poletje v Portorožu v organizaciji Turističnega združenja Portorož. Ob ponedeljkih je na sporedu kino pod zvezdami, torki in četrtki so rezervirani za koncerte v Rožnem vrtu (nastopili bodo še: Gipsy Caravan, Mono, Arnika & prijatelji, Riders in Milizza – Sting and Police cover band). Ob nedeljah teden sklenejo istrski folklorno-glasbeni večeri na portoroški ploščadi.

 

V amfiteatru Avditorija Portorož potekajo Portoroške noči, nastopili bodo še Vlado Kreslin in Mali bogovi (13. 8.) ter Magnifico (14. 8.). Oživel je tudi travnik pred Epicentrom v Luciji, prireditev Poletje na travniku prinaša še dva koncerta, dve filmski projekciji in tri večere komedije.

Sredine večere na Prvomajskem trgu v Piranu bogati Piranski poletni utrip, ki bo predstavil še koncerta Jureta Lesarja in Anike Horvat. Za ljubitelje klasične glasbe pa prihaja 20. Tartini festival. Ta bo med 21. avgustom in 9. septembrom v Piran prinesel 10 koncertov – prave poslastice baročne komorne glasbe. Še posebej bo izstopal otvoritveni koncert z uglednim beneškim orkestrom I Solisti Veneti, kot solist bo nastopil priznani flavtist Massimo Mercelli, prisluhnili pa bomo lahko tudi zvoku slovite Tartinijeve violine.

 

Otroke bo v Piranu do konca avgusta razveseljeval otroški program Juhuhu, spet smo tu, med 19. in 22. avgustom pa bo potekal 4. Mednarodni kamišibaj festival Beli delfin.

Poletno kulturno dogajanje bo obogatila tudi vrhunska slikarska umetnost. Vse do konca septembra bosta na različnih prizoriščih na ogled razstavi del Safeta Zeca in Cesareja dell’Acque. 28. avgusta pa se pričenja tudi ena od prireditev z najdaljšo tradicijo pri nas – 56. Ex-Tempore Piran.

 

Več o dogodkih lahko obiskovalci preberejo na spleti strani www.portoroz.si ali v tiskanem napovedniku, ki je na voljo v TIC-ih.

 

Foto: Matic Klanšek Velej, www.slovenia.info in Jaka Ivančič