Kot piše hrvaški Dnevnik, tona kakava stane šest tisoč dolarjev, kar je dvakrat več kot lani. To povzroči dražjo proizvodnjo in čokolada, ki se na koncu znajde v tortah, bo vedno dražja. Gostinci se medtem že pripravljajo na podražitve. V Zahodni Afriki je primanjkovalo kakava, kakavovo drevo je napadla bolezen, edino zdravilo pa je rezanje in ponovno sajenje. Od tam prihaja kar 60 odstotkov kakava. Zaradi tega bi letos lahko primanjkovalo 375 ton kakava, kar bi lahko vplivalo na male čokoladnice in spremembe v proizvodnji čokolade. Eden največjih proizvajalcev čokolade na Hrvaškem pravi, da bo moral cene popraviti in da so gostinci podražitev siti. Kot še pravi, so se surovine v zadnjem obdobju nenehno dražile, zato so morali popravljati cene in tega si res ne želijo več.
Želje so nekaj, realnost pa nekaj drugega. Dejstvo namreč je, da se je na borzah v Londonu cena kakava dvignila kar za 150 odstotkov in je najvišja v zadnjih 47 letih.
Glede na to, da je čokolada neprecenljiva in si brez nje težko predstavljamo sladke dobrote, lahko le upamo, da se situacija uredi.