Šport, v katerem si sam sebi največji tekmec

Deli novico s tvojimi prijatelji

Jaka Miklavčič

 

Ni važno, kolikokrat padeš, važno je, da se vsakič znova pobereš!

 

Šport, ki se prepleta z življenjem, šport, v katerem si sam sebi največji tekmec, šport, v katerem se vsi med sabo spodbujamo. To so besede mladega nadobudnega BMX riderja, ki živi in diha za urbano skate kulturo.

 

»Končno smo v Kopru dobili nov skate park. Presrečni smo! Zelo dolgo smo ga čakali in po neštetih sestankih nam je uspelo!« mi z neverjetnim navdušenjem pove Jaka Miklavčič, tajnik Športnega društva Obala Riders, kjer se ukvarjajo s tremi najpopularnejšimi urbanimi športi, kot so rolkanje (skateboarding), BMX kolesarjenje in akrobatsko rolanje (inline rollerblading).

 width=»Kako se je vse začelo? Haha! Ja, najprej z gorskim kolesom. Malo sem skakal, malo treniral, naredil par trikov in počasi sem se navdušil. Po treh letih sem si uspel prišparati dovolj denarja, da sem si lahko kupil nov BMX in začele so se vragolije! Veliko vzponov, pa tudi nekaj padcev. Kar dve leti sem vmes pavziral zaradi poškodb, potem se pa vrnil na stare tirnice.« In tako je minilo dobrih 16 let, odkar je Jaka prvič stopil na pedala.

 

Z velikim navdušenjem sem prisluhnila vsem zgodbam in se tudi sama spomnila na čase bivšega skate parka sredi Bonifike, kjer smo se družili s prijatelji.

 width=»Za nas je bil to velik udarec. Nismo izgubili le neverjetno dobrega skate parka, ki smo ga sami izdelali, izgubili smo skupno stičišče, kraj, kjer smo se družili, kamor smo se vedno znova radi vračali in ustvarjali nove trike. Kar naenkrat so nam vzeli edino primerno infrastrukturo na Obali, kajti skate parka v Luciji in Izoli sta manjša, predvsem pa slabo zasnovana in izdelana. Tukaj gre za posebno sceno, ki se ne rodi čez noč, ampak skozi leta. Potrebnega je veliko časa in truda za izgradnjo objektov in promocijo med mlajšimi, da se sploh začnejo zanimati za to. V tistih časih nismo imeli podpore. Skate park smo dejansko v celoti zgradili mi, uporabniki. Financirali smo ga iz lastnih žepov, sami varili, barvali, zabijali šraufe, za moje pojme je bil to najboljši skate park na območju bivše Jugoslavije. Organizirali smo tudi nekaj velikih tekmovanj, kot je bil recimo Pendrek Contest, kjer je bilo več kot 500 udeležencev. Sčasoma se je razvil v 4-dnevni festival z glasbenim programom in ostalimi dejavnostmi. Potem pa je leta 2008 prišla gospodarska kriza in začeli so vpadati še tisti mali prihodki sponzorjev. Čez dve leti sta udarili še dve hudi tramontani, ki sta popolnoma uničili del konstrukcije in enostavno ni bilo več poti nazaj.

Skate park je postal objektivno nevaren in MOK se je, namesto da bi nam ga pomagala popraviti, odločila, da nam ga odvzame.«

 width=V vmesnem obdobju pa Jaka, Aljaž Jerman (predsednik ŠD Obala Riders) in ostali niso počivali. Zavihali so rokave in se lotili še enega projekta, še enega skate parka na balinišču na Markovcu, ki se imenuje Skate park Bali. Gre za plac, ki so ga uspeli postaviti na noge s pomočjo razpisov Centra mladih Koper. Zaradi njih so lažje počakali na nov Skate park Koper.

 

Otvoritev Skate parka Koper se je odvila sredi letošnjega februarja. Koronske razmere seveda niso dopustile večjega dogodka, so pa kljub temu zadevo izpeljali v manjšem krogu. Na samo otvoritev je prišel tudi župan MOK Aleš Bržan in izkazal svoje navdušenje nad novo koprsko pridobitvijo.

 

Sam skate park je odprt vsak dan med 8.00 in 20.30, ko bodo vzpostavili reflektorje pa nekoliko dlje, vse do 22. ure in kot vsak športni objekt, ima tudi ta svoja pravila, ki so zelo pomembna!

 

»Veliko staršev nam očita, da zakaj se njihovi otroci ne morejo peljati po parku s skiroji. Prvič gre za to, da imajo skiroji zelo nizko aluminijasto podvozje, ki uničuje beton na določenih pregibih. Zelo hitro nastanejo razpoke, odrgnine, hitro pride do uničenja glavnih površin. Tukaj moram poudariti tudi dejstvo, da pred samo otvoritvijo še ni bilo varovanja in je žal prišlo do tega, da se je že ogromno otrok s skiroji vozilo po parku in poškodovalo določene dele. Drugič pa gre za to, da so skiroji postali tako popularni in cenovno dostopni, da ga imajo že res vsi, še tisti najmlajši otroci, ki žal še ne morejo razumeti, kako skate park deluje. Mi začnemo res iz nule. Pristopimo zraven, začnemo opazovati dogajanje in se počasi začnemo učiti bontona v skate parku. Paziti moramo nase in tudi na druge. Ne smemo sekati linij, ne smemo ogrožati drugih uporabnikov. V to moramo iti z glavo, z razumom, ker še prehitro lahko pride do resnih poškodb. Na tej točki resnično naprošam vse starše, da spoštujejo naše delovanje in se zavedajo, da skiroji ne spadajo v Skate park Koper.«

 width=So pa vsi otroci lepo vabljeni na Markovec, v skate park Bali, kjer so linije za začetnike, tako za otroke na skirojih kot tudi za tiste na kolesih.

 

»Skate park Bali je odprt za vse! Vsi ste dobrodošli pod pogojem, da boste park spoštovali in da se boste včlanili v društvo, s čimer boste prispevali k obstoju parka. Vsi člani so tudi pozvani k prostovoljnemu delu in pomoči. Letna članarina znaša 30 €. Sedaj pripravljamo tudi video o skate park bontonu, ki ga bo mogoče videti prek QR kode. Dobro je vedeti, katere sekcije so za začetnike, katere za nadaljevalce, pa tiste za bolj izkušene. Za kakršnakoli vprašanja smo seveda tudi mi vedno na voljo prek maila, telefona in tudi v živo.«

 

Hvala novemu skate parku je vse več mladine, ki prihaja v park in vse več zanimanja za omenjen šport.

 

»Naša trenutna največja želja je ta, da se park kmalu razširi, saj je že zdaj veliko gneče. Menim, da si eno mesto, kot je Koper, zasluži še večji skate park. Scena je v teh mesecih po domače povedano eksplodirala! Vse je v porastu in kar me najbolj veseli je to, da je tudi sam načrt skate parka narejen tako, da dopušča njegovo širjenje. Na Skate parku Bali pa si želimo urediti nadstrešek, tako da bomo lahko trenirali tudi ob slabem vremenu. Srčno upam, da nam bo vse uspelo! Sam bom lahko v tem športu še kakšnih 5 let in v tem času si želim, da zgradimo eno dobro podlago za naše bodoče mlade talente.«

 

Športno društvo Obala Riders je odprto za vsa sodelovanja. Zelo hvaležni bodo vsakršne donacije, ki jim bo pomagala pri uresničitvi njihovih sanj.

 width=»Res imamo ogromno želj in ciljev! Že to poletje načrtujemo šest tekmovanj, od tega dve na Markovcu, štiri pa v Kopru. Več o tem bomo pisali na vseh naših socialnih omrežjih.«

 

Vam priznam, da sem res z velikim veseljem poslušala Jako, še z večjim veseljem pa pisala ta članek, saj resnično upam, da se bo kakšno obalno podjetje našlo v tej čudoviti zgodbi in pomagalo po svojih zmožnostih.

 

Zavedajmo se, da na mladih svet stoji! Vendar če jim mi ne zagotovimo lepe prihodnosti, si jo bodo sami stežka kreirali.

 

FB: ŠD Obala Riders

IG obala.Riders

www.obalariders.si

 

Klara Beltram