Skrita strast Jožeta Potrebuješa

Le redki vedo, da se enemu najbolj vsestranskih slovenskih ustvarjalcev, Jožetu Potrebuješu, ki je v desetletjih nanizal številne uspešnice s Čuki in kopico zabavnih televizijskih oddaj, kar nekaj idej za svoje projekte utrne ob slovenski obali. Natančneje, v Izoli, ki je nekako postala njegov drugi dom, saj imajo tam tudi stanovanje. Z ženo Andrejo ter hčerkama Petro in Evo v tem slovenskem turističnem biseru preživijo veliko nepozabnih dni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

»Uf, meni zlepa ni dolgčas, saj se mi ves čas nekaj dogaja. Pripravljamo se na snemanje oddaje Ribič Pepe, ki se bo tokrat odvijala na morju, za nami s Čuki je kopica poletnih nastopov, pripravljamo se na praznovanje 30-obletnice pesmi Krokodilčki, kar bo poseben projekt, saj bomo posneli novo priredbo, videospot in pripravili veliko srečanje. Jaz delam tudi glasbo za novo nadaljevanko, edino televizijske oddaje Pri Črnem Petru za zdaj (še) ne snemamo. Kaže, da se bo tako kot lani, začela z novim letom. Zdi se mi, da imam ravno prav dela, kar mi je vedno znova v veselje,« pove Jože, ki se mu ves čas utrinjajo nove ideje. V rokavu ima kopico še neobjavljenih pesmi, pa scenarijev za tri nove oddaje…

Lepo je bilo obuti stare čevlje

Seveda pa še vedno zelo uživa tudi na odru. »Po koroni sem se malo malo bal, kako bo po tako dolgem premoru spet stopiti na oder, pa sem se hitro spet znašel v starih čevljih. Med korono pa je bilo malo strah tudi mojo ženo Andrejo, kako bom čez noč ostal brez toliko aktivnosti. Kako se bom znašel brez kopice obveznosti in nastopov ob vsakem koncu tedna. Vendar so bile vse skrbi odveč. Med korono sem se bolj posvetil televizijskemu delu, ko pa se je spet dalo na odre, pa smo se seveda takoj podali med oboževalce,« veselo pove Jože, ki se je z lahkoto privadil aktivnejšemu življenju. Če človek nekaj rad dela, gre z veseljem na oder, če pa nečesa ne mara, pa išče vzrok, zakaj mu ni za nastopati. Kljub obilici obveznosti pa ga boste vsaj enkrat na teden srečali tudi na morju.

Izola njegovega srca

Za glasbenika iz proletarske družine, ko so enkrat na leto hodili k maši na Brezje, dvakrat na izlet v Ljubljano in preživeli teden dni počitnic v prikolici Iskre ali Avtomontaže, kjer sta delala njegova starša, nekaj najlepšega in najbolj magičnega. »Tisti teden je bil zame dolga leta višek dopustovanja. Že prej sva z Andrejo, če sva le imela čas, rada hodila na morje. In si sčasoma zaželela tudi kaj bolj stalnega. Najprej so me vsi pregovarjali, naj si nekaj kupiva na Hrvaškem. Dve leti sva tam gledala nepremičnine, vendar nama ni bilo nič posebej všeč. Ko pa naju je prijatelj nepričakovano povabil v Izolo, sva ugotovila, da sva to mesto po krivici čisto premalo poznala, saj sva se vanjo v hipu zaljubila. In ko sva izvedela, da ob obali gradijo stanovanja, sva si rekla, da ga enostavno morava imeti. Našla sva enega luštnega z garažo, v kateri imam kolo, kajak in drugo športno opremo in ta ljubezen še vedno traja,« veselo pove Jože. V Izoli na leto preživi od 17 do 50 dni, kar je daleč največ od vsega, kar je od doma. Njihovo stanovanje je ves čas zasedeno. Ob koncih tedna je tam rada Andreja, čez teden, ko nima nastopov, pa velikokrat Jože. On gre tja tudi ustvarjati. Večino televizijskih projektov nastane ob morju, pa scenariji za oddajo Ribič Pepe. V Izoli se zlahka odklopi, uredil si je tudi majhen studio, v katerem naredi demo posnetke, ima tudi kitaro…

joze potrebujes z zeno in hcerkama 1
Z ženo Andrejo rada vse proste dneve izkoristita za pobeg na morje. Tudi hčerki Petra in Eva obožujeta morje.

Med prijatelji je vedno lepo

»V Izoli ni težko dobiti navdih. Čas nekako mineva počasneje kot drugje po Sloveniji. Veliko je sonca, ljudje so prijazni, mene pa navdušujejo tudi vse možnosti športa. Velikokrat se mi zgodi, da se ob 11 zvečer odpravim v Izolo, ko pa se zjutraj  zbudim, grem najprej teči deset kilometrov, veslati 11 kilometrov in na koncu naredim še 30 kilometrov s kolesom. Pravi triatlonski trening. Mislim pa tudi, da sem eden redkih Slovencev, ki je našo obalo tolikokrat preveslal s kanujem. Dobro poznam čisto vsak košček morja in iz kanuja je čisto drugačna perspektiva kot iz kopnega,« se muza Jože, ki se v Izoli in okolici srečuje tudi s svojimi prijatelji. Ob sredah poleti igrajo nogomet na Bonifiki v Kopru, pozimi pa v dvorani v Izoli. Velikokrat pa se na srečata tudi z Janom Plestenjakom, s katerim se odpravita v kakšen lušten lokal, ima pa tudi kopico drugih prijateljev, s katerimi se radi družijo. Ne meša se v lokalno politiko, mu pa ni všeč, ko mu tujci, ki obiščejo Izolo, namignejo, da je sicer prekrasno mesto, a zakaj ne morejo urediti tistih nekaj zapuščenih kvadratnih metrov obale na območju Delamarisa.

Jože ob dobri glasbi pozabi na to. Vesel je, da je »njegova« Izola po kulturnem dogajanju prehitela Koper in nekoč mondeni Portorož. Skozi celo leto, še posebej pa poleti, se ves čas nekaj dogaja. Priložnost za nastope dobijo tudi mladi, še neuveljavljeni glasbeniki, da ne govorimo o tem, kako lepo za praznike okrasijo mesto. Lani mu je bilo zelo všeč tudi drsališče. Zelo pa se veseli, da bo Izoli in Izolanom tudi nekaj vrnil. Na predzadnji dan v letošnjem letu bodo nastopili s Čuki. In potem bo za zimo prišla pomlad, ko bo znova vse zacvetelo in zaživelo, Jože pa bo praznoval polnoletnost druženja z Izolo.

joze potrebujes zgoraj brez 1

Jože Potrebuješ je že dolga leta zaljubljen v slovensko obalo. Izola je njegov drugi dom, v katerem pozna vse skrite kotičke. Domačini pa ga pogosto videvajo z izklesanim telesom in v kopalkah.