Sladica brez testa, ki je ne morete zafrkniti: jabolčna pita z makom

Jabolčna pita je klasična sladica, ki ima celo vojsko oboževalcev, ne samo zaradi okusa, ampak tudi zaradi preproste priprave in dejstva, da jo je res težko pokvariti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zato nas variacije na temo jabolčne pite vedno znova razveselijo. Enega takšnega vam predstavljamo v nadaljevanju, še posebej pa bo všeč ljubiteljem maka in jabolk.

Jabolčna pita z makom – sestavine:

Suha zmes:

  • 300 g gladke moke
  • 300 g zdroba
  • 150 g sladkorja
  • 1 pecilni prašek

Zmes z makom:

  • 200 g mletega maka
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 50 g masla
  • 300 ml mleka

Zmes z jabolki:

  • 750 g naribanih jabolk
  • 150 g sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • 1 čajna žlička cimeta

Dodatno:

  • 150 g masla

pita

Priprava:

1. Zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in zdrob. Zmes razdelite na tri enake dele.

2. V posodi zmešamo mak, sladkor in maslo ter prelijemo z vrelim mlekom. Dobro premešamo in pustimo, da se ohladi. Zmes razdelite na dva dela.

3. Jabolka očistimo in naribamo, da jih je 750 gramov. Jabolkom dodamo sladkor, rum in žličko cimeta ter dobro premešamo.

4. Pekač velikosti 30 x 20 centimetrov namastimo z maslom in dodamo tretjino suhe zmesi.

5. Dodamo polovico jabolčne zmesi, jabolkom pa polovico makove zmesi.

6. Postopek ponovimo: suha zmes, zmes z jabolki in zmes z makom.

7. Torto zaključimo z zadnjo tretjino suhe zmesi in na tanko narezanih 150 gramov masla.

8. Pečemo pri 160 stopinjah približno eno uro. Torta mora dobiti lepo zlato barvo.

9. Pustite, da se popolnoma ohladi.

10. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu ali postrežemo z vašim najljubšim sladoledom.

pita