Sladki recept: Jogurtove miške – fritule

Čeprav pust še ni potrkal na naša vrata, bo letos tu že zelo kmalu. Ena od sladic, primernih za ta čas, so gotovo sladke miške oziroma fritule. Kadar nimamo dovolj časa, da bi miške pripravili iz kvašenega testa, nam bo v veliko pomoč recept z jogurtom. Ta je še posebej preprost, saj v tem primeru vse sestavine le zmešamo med seboj.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za osem oseb potrebujemo: eno jajce, žličko ruma, 180 gramov jogurta, eno žličko naribane limonine lupinice, 60 gramov sladkorja v prahu, 200 gramov moke, ščepec soli, pol vrečke pecilnega praška, olje za cvrenje in sladkor v prahu za posip.

Priprava

V skledi z električnim mešalnikom zmešamo jajce, rum, limonino lupinico in jogurt. Dodamo sladkor v prahu, moko, sol in pecilni prašek ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko testo brez grudic. Testo pustimo, da počiva pol ure.

Trik s kuhalnico

Medtem pripravimo večji lonec, v katerem segrejemo olje. To naj bo segreto na 180 stopinj, v kolikor nimamo termometra, lahko vanj pomočimo leseno kuhalnico. Ko se okoli ročaja delajo mehurčki, je olje dovolj vroče.

Pripravimo žlico in jo potopimo v olje, nato z njo zajamemo testo ter ga položimo v olje. Ko se miška zlato zapeče na eni strani, jo obrnemo in ocvremo še na drugi.

Ocvrte miške poberemo iz olja, pri tem si lahko pomagamo z penovko in jih odložimo na krožnik, na katerega smo položili papirnato brisačko, da se vanj odcedi olje. Nato miške postrežemo in po želji posipamo s sladkorjem v prahu.

Recept za klasične, kvašeno vzhajane miške oziroma fritule, smo z vami delili pred leti. Zaupala nam ga je gospa Elda iz Šmarij.

Fritole