Slovenci potujejo na Euro

Slovenska nogometna reprezentanca se je uvrstila na evropsko prvenstvo naslednje leto v Nemčiji. Po zmagi nad Kazahstanom z 2:1 v zadnjem krogu kvalifikacij se je sinoči v Stožicah lahko začelo veliko slavje po četrti slovenski uvrstitvi na veliko tekmovanje po EP 2000, SP 2002 in SP 2010.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nogometna matematika je bila za slovensko vrsto jasna: proti Kazahstanu je potrebovala le točko za poletni odhod v Nemčijo, na koncu so to izbranci Matjaža Keka še nadgradili z zmago pred rekordno polnimi tribunami stadiona v Stožicah.

Ni šlo sicer povsem brez težav, za nekaj dramatičnosti so poskrbeli Kazahstanci z izenačenjem na 1:1, a sta nazadnje gola Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča potrdila sedmo zmago v skupini H, kjer je Slovenija končala na drugem mestu.

Slovenija bo tako četrtič nastopila na velikem tekmovanju. Doslej je pod vodstvom Srečka Katanca igrala na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, pod Kekovim vodstvom pa še na SP 2010.

Selektor Matjaž Kek je na novinarski konferenci po tekmi poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.

“Veseli, srečni in ponosni smo. Mislim, da je to zasluženo. Hvala Sloveniji za to neverjetno pozitivno energijo v zadnjih mesecih. Splačalo se je za to generacijo, ki je bila že skoraj označena za ‘luzersko’. Vrnili so vero v slovenski nogomet,” je na novinarski konferenci po tekmi – ta se je zaradi slavja igralcev in selektorja na igrišču z navijači začela s precejšnjo zamudo – dejal selektor Kek.

“Cilj je bil jasen, odkar so se kroglice zavrtele na žrebu. Prepričan sem, da bo to nov zagon slovenskemu nogometu. Hvala fantom, hvala mojemu štabu, hvala tudi vodstvu NZS, ki je verjelo v nas in me pustilo pri miru pet let, kar je verjetno svetovni rekord,” je o poti do Eura dejal selektor in dodal: “Danes je Slovenija spet dihala kot eno in to je najlepše. Veseli smo, da so nogometaši dali nekaj k tem uspehom slovenskega športa v zadnjem času.”

Poudaril je, da je predvsem zelo vesel, še posebej zaradi fantov, za katere želi, da so naslovna zgodba tega rezultata.

Ni želel izpostavljati nikogar, poudaril je, da so vse dosegli kot ekipa. A o strelcu odločilnega gola Benjaminu Verbiču je le podal duhovito oceno: “Ni pomembno, kdo je zabil, kdo je podal, kdo je branil … O Verbiču pa tole: nor je zadosti, da je dal takšen gol, kot ga je dal danes. Nagradilo je njega, nagradilo je nas. Vesel sem, da so danes Stožice pokazale, da je zelo malo potrebno, da se združimo, da ni pomembno, ali si zelen ali vijoličast. Samo igrišče bi pa res lahko bilo malo boljše …”

Tudi slovenski igralci so poudarjali, da je ta dosežek zanje med najlepšimi trenutki v karieri. “Zagotovo je to najlepši trenutek v moji karieri. Slovenija si zasluži ta užitek. Štiriindvajset let smo čakali na to, danes pa se nam je uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo,” je v pogovoru z novinarji v mešani coni na stadionu Stožice dejal Andraž Šporar.

O čarobnih trenutkih v Stožicah je govoril tudi Jaka Bijol. “Res lep večer za vse nas, za slovenski nogomet. Na tekmi so bile tudi težke minute, ampak smo zdržali vse, tako da sem ponosen na vse nas.”

Ozrl se je tudi na celoten kvalifikacijski cikel, ki se je končal z drugim mestom v skupini in potjo v Nemčijo. “Veliko smo pokazali v teh kvalifikacijah in smo zasluženo tam, kjer smo. Celotne kvalifikacije smo igrali dobro, potem pa ta zadnja tekma, ko v nogometu ni vse tako, kot mora biti. Dobili smo neumen zadetek, ampak smo zdržali težke trenutke, potem pa gol Benjamina Verbiča, ki nas je sprostil. Super za vse skupaj, za nas, za slovenski nogomet. Gremo na EP!”

Nadvse vesel je bil tudi Petar Stojanović: “Fenomenalno! Uživali smo celo tekmo, resda je bila stresna, dan se je vlekel. Zdaj je konec, zadovoljni smo, to je bil naš cilj, dosegli smo ga. Hvala navijačem za to ozračje, igrali smo že pred več ljudmi, ampak česa takega še nismo doživeli.”

Odločilno kvalifikacijsko tekmo za evropsko nogometno prvenstvo 2024 med Slovenijo in Kazahstanom si je v Stožicah v ponedeljek zvečer ogledalo 16.432 gledalcev. Gre za največje število gledalcev na osrednjem slovenskem nogometnem stadionu in posledično rekordno za domačo tekmo slovenske reprezentance, so dejali na Nogometni zvezi Slovenije (NZS).

Uvrstitev slovenskih nogometašev na evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji prihodnje leto je 13 let po zadnjem nastopu na velikem tekmovanju sprožilo novo nogometno mrzlico v Sloveniji. V razprodanih Stožicah se je po koncu tekme začelo množično rajanje, ki se je razširilo tudi po družbenih omrežjih.

“Iskrene čestitke Nogometni zvezi Slovenije. Slovenija je na Euro 2024,” je ob emotikonu bicepsa na omrežju X zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. “Bravo,” je bil kratek in jedrnat slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić.

“Jaaaaa. Gremo v Nemčijo!” pa je pogled slovenskih nogometnih navdušencev v turnir 24 reprezentanc, ki bo potekal med 14. junijem in 14. julijem, usmeril rokometni reprezentant Jure Dolenec.

Slovenski navijači so se s Kekom in njegovimi izbranci veselili takoj po tekmi, pozneje se je vse skupaj nadaljevalo še v navijaški coni ob stadionu, še en vrhunec navijaške izkušnje ob uvrstitvi na EP pa bo v torek, ko bo ob 16. uri na vrsti še sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Slavju bo 2. decembra sledil prvi uradni del turnirja v Nemčiji. Na ta dan bo 18. uri v Hamburgu potekal žreb, kjer bo Slovenija izvedela za svoje tekmece v skupinskem delu tekmovanja.