Slovenska vojska je fakulteti podarila generatorje

Ureditev strojnice je izjemno velika pridobitev za fakulteto, saj bodo študentje dobili možnost za eksperimentalno delo v prototipni delavnici.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za pomorstvo in promet, skuša zagotavljati vrhunske pogoje za študij in sem spadajo tudi prenove prostorov in investicije v novo opremo. Po besedah dekana fakultete prof. dr. Petra Vidmarja veliko časa posvečajo prav temu, saj želijo svoje študente odlično usposobiti. Ureditev strojnice je izjemno velika pridobitev za fakulteto, saj bodo študentje dobili možnost za eksperimentalno delo v prototipni delavnici, ki je do sedaj na fakultetni ni bilo.

Zadnja večja pridobitev je donacija Slovenske vojske. Fakulteti so podarili tri delujoče motorje, tri generatorje za električno energijo, ki so jih do sedaj uporabljali na vojaški ladji Triglav. V okviru rednega remonta so jih zamenjali in podarili fakulteti, ki jih bo z veseljem uporabila v svojih prostorih strojnice, kjer jih bodo uporabljali pri vajah in demonstracijah. »Gre za precej velike generatorje, moči okoli 240 kilovatov. Generatorje nameravamo v naslednjih letih skupaj s študenti instalirati. Trenutno so samo nameščeni, mi pa bomo izdelali izpušni sistem, prav tako sistem za hlajenje, skratka, naredili bomo tako, da bodo ti motorji normalno delujoči,« je pojasnil dekan Vidmar. Izpostavil je, da želijo pridobiti še posebne električne sisteme za njihovo paralelno delovanje, saj bi tako imeli sistem v tej delavnici natačno takšen, kot je na ladjah, kjer naprave delujejo vzporedno. »V kolikor bo obstajala možnost, bi jih pa seveda želeli sinhronizirati z javnim električnim omrežjem. To je zaenkrat testna ideja, videli bomo, kaj bo iz tega,« še dodaja dekan.

Naslednji korak je po besedah dr. Vidmarja povezava teh generatorjev tudi s simulatorjem ladijskega postrojenja, tako da bi s pomočjo simulatorja spremljali parametre delovanja fizičnih motorjev, jih zaganjali, jih vkljapljali v paralelno delovanje, vzpostavili nek zelo realen sistem, kot bi ga lahko videli v praksi.

Strojnica je prostor, ki je v prvi vrsti namenjen  usposabljanju in praktičnim vajam za strojnike, vendar morajo ravno tako tudi študentje navtike pridobiti določena znanja iz tehnike in strojništva, pa tudi za študente prometa in logistike, saj pridobivajo znanja tehnike vozil.

»Poleg motorjev, ki so glavna pridobitev, bo strojnica zaživela tudi z drugimi napravami in stroji, saj nameravamo poleg strojnic prenoviti tudi delavniški del. Študentje bodo imeli na razpolago delavnico z različnimi napravami in ročnimi delavniškimi orodji, imeli bomo laboratorijsko prototipno izdelavo, kjer bomo ideje spravljali v življenje in jih testirali. Izvajali bomo lahko določeno eksperimentalno delo, ki je bilo sedaj omejeno na delo v učilnicah in manjših laboratorijih,« je razložil dekan Vidmar.

Prostor, kjer se nahajajo generatorji, pripada srednji pomorski šoli, ki pa ga trenutno ne uporablja, ker ne izvaja strojniških programov. »Mi smo prostor najeli in začeli z namestitvijo potrebne opreme za delovanje strojnice. Bo pa vsekakor prostor na razpolago tudi dijakom, ki bi ga potrebovali za razumevanje in boljšo delo pri predmetih. Investicijo je v gradbenem delu izvedla srednja šola, namestitev opreme bo financirala fakulteta oziroma pričakujemo še kakšne donacije, kot je bila naprimer donacija generatorjev Slovenske vojske. Menim, da bomo pridobili še kakšne finančne donacije, da bo prostor funkcionalen in sodoben,« je prepričan dekan Vidmar.

Poleg ureditve strojnice, so se na fakulteti nedavno intenzivno lotili še investicije v izgradnjo reševalnega pomola. Kot je pojasnil prof. dr. Peter Vidmar, je bila investicija v pomol nujna, saj so jih že včekrat opozorili na to pomanjkljivost. Uporaba reševalne opreme oziroma rešilnega čolna na namenskih dvigalih za spuščanje so oprema, ki je obvezna za usposabljanje pomorščakov skladno z mednarodno konvencijo. »Pomanjkanje te opreme je bila pomanjkljivost že več let in zato je Uprava za pomorstvo pristopila na pomoč in skupaj z Ministrstvom za izobraževanje smo šli v to investicijo«, pojasnjuje dekan. Pomol je zgrajen, trenutno še čakajo na opremo, ki naj bi bila kmalu dobavljena. Naslednje šolske leto se bo pričelo že z uporabo novega pomola. »Pomorščake moramo opremiti z precej velikim naborom znanja, zato so te investicije v opremo in nenazadnje tudi v strojnico izjemno pomembne. Želimo, da naše pomorščake vrhunsko usposobimo in bodo tako zelo konkurenčni na trgu delovne sile«, še dodaja prof. dr. Vidmar.

Fakulteta pa ima v načrtu tudi druge investicije. »Najprej bi izpostavil dokočanje vzhodnega trakta na fakulteti, v tem delu načrtujemo še splošni laboratorij za tehniko, ki ga bomo še dodatno opremili z laboratorijsko opremo, ki je pomembno za raziskovalno delo študentov«, pojasnjuje dekan. Prav tako še vedno aktivno iščejo rešitev za dodatne prostore ali dodatno stavbo, ki bi bila namenjena za študente in za gostujoče študente ter profesorje in prostor, v katerem bi lahko organizirali aktivnosti, kot so delovni sestanki ali konference. »Volja je, interes tudi, potrebno je samo poiskati pravo rešitev«, še zaključi prof. dr. Vidmar.