Sobotni recept: Piščanec brez soli

Piščanec brez soli? Kombinacija sveže iztisnjenega limoninega soka, masla, belega vina in popra v pečici dela čudeže. Okus bo še boljši, če boste piščancu dali zelišča po lastni izbiri.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pečen piščanec je odlična osnova za številne jedi – lahko ga postrežete s pečenim krompirjem in solato, v sendvičih in tortiljah, dodate rižotam, kremastim testeninam in raznim drugim jedem.

Ali ste vedeli, da lahko spečete okusnega piščanca brez soli? Če boste upoštevali naše nasvete, boste dobili sočnega pečenega piščanca polnega okusa, brez grama soli.

Pečen piščanec brez soli – sestavine

1 piščanec
250 ml belega vina
120 g zmehčanega masla
1 limona
poper po želji

Priprava

Očiščenega piščanca približno pol ure pred peko vzamemo iz hladilnika in pustimo, da doseže sobno temperaturo. S papirnato brisačo odstranimo odvečno vlago s površine piščanca. Začinimo po želji – znotraj in zunaj.

Ožamemo eno večjo limono in z limoninim sokom prelijemo piščanca. Stisnjene polovice položimo v notranjost piščanca.

Če imate na voljo zelišča, kot so timijan, rožmarin, peteršilj ipd., jih dodajte v notranjost piščanca.

Piščanca namažemo z maslom in ga postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija za približno 15 minut.

Po 15 minutah z dna pekača zajamemo stopljeno maslo in ga polijemo po piščancu. Ta postopek ponavljamo vsakih 15 minut, dokler piščanec ni pečen. Piščanca pečemo skupaj 60 minut.

Po eni uri na dno pekača vlijemo belo vino in piščanca pečemo še 20 do 30 minut oziroma dokler ni piščanec popolnoma pečen.

Vedeli boste, da je piščanec pripravljen, ko bo kuhinjski termometer, vstavljen v najdebelejši del mesa, pokazal 73 stopinj Celzija.
Pečen piščanec naj “počiva” približno 10 minut, preden ga narežemo in postrežemo.