SPOLNOST ZA ZDRAVJE

Se spomnite dneva, ko sta se s svojo ljubeznijo med rjuhami prebudila s strastnim spolnim odnosom, ki vam je dal tisti poseben zagon, ki  ste ga nosili s seboj skozi ves dan? Občutek zadovoljstva že navsezgodaj zjutraj, prebuditev z nasmeškom, sproščenost po orgazmu … spolni odnos zagotavlja val sveže energije in deluje kot ventil za nabrane napetosti in se po njem lažje spopadamo z vsakodnevnimi izzivi. Pa vendar ne le to …

Deli novico s tvojimi prijatelji

Spolnost spada med fiziološke potrebe, tj. primarne potrebe, podobno kot hranjenje in spanje, ki jo nadzorujejo najstarejši in najbolj primitivni deli naših možganov (možgansko deblo in limbični sistem). Med spolnim odnosom se sprošča več hormonov, ki izboljšujejo razpoloženje in prispevajo k temu, da smo bolj zadovoljni in srečni. Ti hormoni močno vplivajo na naše psihofizično počutje.

Oksitocin nas osvobaja stresa, deluje kot zaviralec možganskega področja, odgovornega za psihično napetost, zato  ob rednih spolnih odnosih bolje delujeta tako duševni kot telesni del našega organizma. Endorfini so naravna protibolečinska zdravila in pomagajo pri zmanjševanju bolečine, zato redni spolni odnosi pomagajo zmanjšati menstrualne bolečine in glavobole ter druge oblike periodičnih ali kroničnih bolečin.

Dopamin povzroča občutek ugodja in zadovoljstva ob koncu spolnega odnosa, zato bomo po njem bolj pozitivno naravnani, optimistični in polni delovnega oziroma ustvarjalnega zagona. Redna spolna aktivnost prinaša torej ogromno koristi: obnovljeno in lepo kožo, saj spolnost povzroči povečanje tvorbe kolagena in boljšo prekrvavitev ter dovod kisika do celic, trenirane mišice medeničnega dna, ki bodo poskrbele za zdravo izločanje in pravilni položaj spolnih organov ter primerno navlaženost spolovil, dobro počutje in sproščenost, boljši imunski sistem in boljšo telesno kondicijo, manjšo verjetnost za obolelost raka na prostati in cistitisa, povečano raven testosterona, ki je koristna tako  moškim kot  ženskam, in boljšo kakovost sperme, bolj zdravo srce in manjše tveganje za srčni infarkt, bolj uravnotežen krvni tlak, boljši spanec, saj velike količine oksitocina, ki se sproščajo med orgazmom, poskrbijo za pomiritev in  globlji spanec, boljšo koncentracijo, boljši spomin in večjo pozornost. Zmanjšanje spolne aktivnosti lahko povzroči ne le večjo žalost, anksioznost in napetost, temveč tudi zmanjšanje teh kognitivnih dejavnosti, zlasti kratkoročnega spomina, ki se po mnenju mnogih znanstvenikov izboljša prav zaradi spolnosti, saj ta spodbuja rast nevronov v hipokampusu, delu možganov, ki je namenjen  spominu. Abstinenco je mogoče jasno in glasno občutiti na ravni misli bolj kot v spolovilih. Pomanjkanje spolnih odnosov povzroči tudi zmanjšanje ravni libida, kar nas potegne v ”začaran krog”, po drugi strani pa redna spolnost ohrani njegove zdrave ravni. V primeru abstinence ne pogrešamo toliko orgazma samega ali penetracije, ampak bolj  potrebo po stiku, po intimni bližini z drugo osebo, po tesnih medosebnih odnosih, po človeški toplini. Orgazem je mogoče doseči in zadovoljiti z masturbacijo, čustvenega odnosa pa ne.

Če povzamemo, spolnost potrebujemo, ker nas osrečuje in izpolnjuje ter nas ohranja duševno in telesno zdrave, pomaga nam tudi izboljšati medsebojne odnose in … nas zadovoljuje, torej, če še ni, naj postane del naše rutine in skrbi za zdravje in dobro počutje!