Sprememba stopnje nujnosti na napotnicah

V začetku naslednjega meseca naj bi v veljavo stopil nov pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah, ki prinaša nekaj konkretnih novosti. Spreminja se denimo čakalna doba za stopnjo nujnosti zelo hitro, in sicer s 14 na 30 dni. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

V novem pravilniku so določene tudi čakalne dobe glede na stopnjo nujnosti za izdelavo protetičnih nadomestkov, ortopedske operacije in med drugim operacije krčnih žil. “Do trenutnega predloga smo kritični in smatramo, da gre za prehitevanje ministrstva,” je za Siol dejal Gregor Cuzak, generalni sekretar pri Zvezi organizacij pacientov Slovenije.

Zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel je pojasnila, da se je v preteklem obdobju delež izdanih napotnic s stopnjo nujnosti zelo hitro najbolj povečal na račun zmanjšanja deleža izdanih napotnic s stopnjo redno. To po njenih besedah kaže na težave v zdravstvenem sistemu in potrebo po nujnih izboljšavah.

Posodobitev in digitalizacija

Glavni namen pravilnika sta posodobitev in digitalizacija postopkov naročanja, kar po besedah ministrice omogoča pacientom lažji dostop do informacij in možnosti naročanja na elektronski način. Cilj pravilnika je tudi vzpostavitev pravne podlage za obvezno uporabo enotnega komunikacijskega kanala v sistemu eZdravje za naročanje.

Enotni komunikacijski kanal dopolnjuje naročanje preko sistema eNaročanje, ki omogoča neposredno uvrstitev na čakalni seznam, s čimer želijo doseči boljšo organizacijo, sledljivost in odpravljanje nepotrebnih čakalnih dob na vseh nivojih mreže izvajalcev javne zdravstvene službe.

Uradno stališče bodo pojasnili na novinarski konferenci. Pravilnik še usklajujejo na več ravneh, tudi na Strateškem svetu za zdravstvo.