Strah pred staranjem je še vedno precej pogost pojav, strah pred smrtjo pa je po raziskavah na 1. mestu človeških strahov. Staranje naj bi prineslo kup težav in nepredvidljivih situacij, tukaj pa je pet nasvetov profesorja genetike, kako ga vsaj malo zamakniti.
Kako se počasneje starati?
Izogibajte se sladkorju in fruktozi
Uživanje sladkorja in fruktoze pospešuje staranje in povečuje tveganje za kronične bolezni. Ob tem svetuje izbiro čimbolj naravne nepredelane hrane. Naravna sladila moramo uživati zelo zmerno, popolnoma pa se izogibati sladkim pijačam in industrijskim sokovom.
Izogibajte se se rafiniranim ogljikovim hidratom
Torej brez belega kruha in krekerjev, saj imajo ti izdelki podoben učinek na telo kot sladkor. Rafinirani ogljikovi hidrati lahko hitro zvišajo raven glukoze v krvi, kar prispeva k staranju in večjemu tveganju za bolezni srca in sladkorno bolezen tipa 2.
Omejite uživanje rdečega mesa in mlečnih izdelkov
Najbolje je drastično zmanjšati uživanje mesa in mlečnih izdelkov ter se raje odločiti za beljakovine rastlinskega izvora, kot so stročnice, oreščki, semena, tofu, tempeh in kvinoja.
Nekatere raziskave naj bi celo pokazale, da prekomerno uživanje rdečega mesa in mlečnih izdelkov poveča tveganje za kronične bolezni in nekatere vrste raka.
Izogibajte se ultra predelani hrani in dodatkom
Izločite ultra predelano hrano in hrano, ki vsebuje aditive, konzervanse in umetne arome.
Zmerno uživanje alkohola
Omejite uživanje alkohola, in če morate piti alkohol, je bolje, da se odločite za vina, bogata z resveratrolom, kot je rdeče vino. Ni novost, da lahko prekomerno uživanje alkohola negativno vpliva na zdravje in dolgoživost.