Stres lahko obvladamo

Deli novico s tvojimi prijatelji

Stres je psihofizični odziv organizma na različne naloge, kognitivne, emotivne in družbene narave, ki jih oseba zaznava kot pretirane. Ko je stres konstanten, lahko govorimo o kroničnem stresu in takrat na nas pusti posledice.

 width=

Ponavadi se najprej pojavijo razni simptomi – signali organizma, ki nam sporoča, da nekaj ni v redu, da moramo nekaj spremeniti. Tu ne gre samo za glavobol ali otrdelost v ramenih in vratu, na kar najpogosteje pomislimo. Gre za celo paleto raznovrstnih simptomov, ki lahko zavajajoče kažejo na neko bolezen, ki je v resnici (še) ni. Ti simptomi se lahko tudi spreminjajo, saj ima naš organizem skoraj nešteto možnosti, da nam pošilja signal o prevelikem stresu in če na enega ne odreagiramo, pošlje drugega. Žal jih pogosto tudi prezremo in z istim vedenjem nadaljujemo, kar lahko privede do resnejših težav ali bolezni.

 

Bistvenega pomena je, poleg tega, da simptome jemljemo resno, predvsem, da se trudimo, da do njih niti ne pride. Nismo vsemogočni in prav je, da se tega zavedamo, da poznamo sami sebe in kje so naše meje, koliko zmoremo in kdaj je za nas nečesa preveč. Dobro je poskrbeti za zadosten in kakovosten spanec in zdravo prehrano, saj če organizem dobi vsa potrebna hranila in dovolj časa za regeneracijo, večino stresa sam predela. Ker pa ne gre le za fizični nivo nabiranja stresa, pač pa tudi za umski, je zelo dobro poskrbeti za čas, kjer lahko pustimo možgane neobremenjene, kjer ne usmerjamo misli na nekaj konkretnega, ampak jih pustimo “plavati” v svojem toku.

 

Odlična izbira sta meditacija ali ciklična športna aktivnost, ki ne zahteva veliko umske vključenosti, kot hitra hoja, tek ali plavanje. Tako si možgani odpočijejo, hkrati pa poskrbimo za odličen način za sproščanje, predvsem tiste, ki vključujejo tudi umsko sprostitev, kakor na primer joga. Ne pozabimo tudi, da včasih potrebujemo celodnevni oddih, počitek od obveznosti in obremenitev, čas, ki ga namenimo tistemu, kar nas veseli in izpolnjuje. Telo pa vam bo neizmerno hvaležno, če mu boste privoščili masažo, ki spodbuja limfni obtok, pripomore k izboljšanju preskrbe s hranljivimi snovmi in kisikom, s tem pa lajšanju težav. Gnetenje in glajenje, ki sta glavni metodi klasične masaže, ki sproščata mišično napetost in blokade, ki ovirajo pretok energije po telesu.

 

Sabrina Simonovich,

prof. športne vzgoje

www.sabrinafit.eu