Deli novico s tvojimi prijatelji

Mogoče se ne sliši pomembno, pa vendar je izjemnega pomena. Lastnik nepremičnine postanete šele z vpisom v zemljiško knjigo. Naša nepremičninska družba vsem strankam organizira vpis nepremičnine v zemljiško knjigo, saj se le tako lahko izognete kasnejšim zapletom.

 

Zakaj je vpis v zemljiško knjigo pomemben?

Kot rečeno, šele z vpisom nepremičnine v zemljiško knjigo postanete lastnik nepremičnine. S tem, ko to uredite, si prihranite marsikatero nevšečnost, ki utegne nastati pri kasnejši prodaji nepremičnine ali pri dedovanju ter pridobivanju hipotekarnega kredita. V zemljiško knjigo je potrebnno vpisati zemljiške parcele, objekte in njihove posamezne dele, podatke o nepremičnini in stvarne pravice nepremičnine. Stvarne pravice so lastninske pravice, hipoteke, služnosti, stavbna pravica in zemljiški dolg. Vpisane pa so tudi obligacijske pravice, kot so zakupna in najemna pravica, predkupna pravica, prepoved obremenitve in odtujitve ter pravica uporabe javnega dobra.

 

Kdo poskrbi za vpis?

V prvi vrsti lahko za vpis v zemljiško knjigo poskrbite sami. V kolikor nakup nepremičnine opravite preko naše družbe, za vaš vpis poskrbimo mi. Lahko pa zemljiškoknjižne predloge vložite sami, preko spletnega portala eSodstvo.

 

Kaj potrebujete za vpis?

Potrebujete prodajno pogodbo (darilno, menjalno…) oziroma listino, na katerem je notarsko overjen podpis prejšnjega lastnika nepremičnine. Ko podate predlog, morate plačati tudi sodno takso.

 

Koliko traja celoten postopek?

Povprečni postopek traja do pravnomočnosti sklepa približno mesec dni.

V naši posredniški družbi opravljamo celovite nepremičninske posle, zato vam dobre volje svetujemo tudi pri vpisu v zemljiško knjigo.

 

Obala nepremičnine d.o.o.

Obala 16,

6320 Portorož

Tel 05 674 10 30

Mob 041 35 22 00

info@obala-nepremicnine.si

 width=Oglasno sporočilo.