Stric iz Amerike

Deli novico s tvojimi prijatelji

V torek, 3. novembra, bo približno 150 milijonov ameriških volivcev odločalo o tem, ali se bo dežela vrnila na pot svojega sna, ali pa se bo še naprej valjala v nočni mori, kot v zadnjih štirih letih. Tako nekako je usodni trenutek opisal Joe Biden, 77-letni veteran ameriške politike, bivši podpredsednik ZDA in “decent man”, ko je v svojem govoru med virtualno konvecijo demokratov, orisal obdobje teme, ki da izginja v novem horizontu svetlobe. Govor, ki se je nedvomno porodil v oddaljeni zgodovini Cerkve, tam kjer opisuje boj med demoni in angeli, je bil Američanom všeč. Ekipa Biden-Harris lahko z nakazano podporo in vse večjo nepriljubljenostjo Trumpa, dejansko zmaga na volitvah. Kot je v svojem nagovoru demokratom dejal Barack Obama, 44. predsednik ZDA: “ Volitve so zadnja priložnost, da rešimo demokracijo”.

 

Donaldu Trumpu ne kaže ravno dobro. Sodišče od njega zahteva, da razkrije svoje davčne knjige. Preiskovalci tlačijo v keho njegove bivše sodelavce, stratege. Ker je plaz humanih glasov demokratov poglobil prepad med njimi in Trumpovo kulturo strahu, me je obšel dvom, da bo Trumpu uspelo zbrati dovolj ljudi, ki bi demokratom lahko odgovorili na njihove izzive. Počakati bomo morali, da bo “Dobra stara stranka” zacelila podplutbe od udarcev in odgovorila demokratom. Toda, ko bosta obe vojski razvrščeni in bi lahko pričakovali salvo, s katero bi se začel dvoboj, bodo topovi onemeli.

 

Za vrata naših domov covid-19 ni potisnil zgolj konvencije demokratov. V igro je priklical tretjega, enakopravnega akterja, ki bi lahko odločil o usodi dežele. Ameriške pošte (United States Postal Service, USPS) so podjetniški orjak, ki še vedno sega v vsako vas. In ker se v dobi pandemije ljudje bojijo stikov in okužb, se jih bo letos veliko poslužilo glasovanja po pošti. S 600. 000 zaposlenimi, 32. 000 poštnimi uradi ter približno četrt milijona vozil, bi ta dinozavrska infrastruktura lahko zagotovila, da bi vsak volilni glas prispel pravočasno v roke volilnih komisij. Lahko, ni pa nujno.

 

USPS je v krizi že dolgo časa, predvsem od takrat, ko skoraj nihče več ne pošilja razglednic in pisem, ko je pisanje čekov postalo zastarelo in je njihov glavni posel postal oglaševalska navlaka, ki jo USPS razpošilja po izredno nizkih tarifah. Izgube USPS, podjetja, ki je predvideno z Ameriško ustavo, so ogromne. In v Ameriki konzervativci že pol stoletja poskušajo pošte privatizirati. Razlogi za to so različni, Trumpov pa je povsem specifičen. Na mesto šefa celotnega konglomerata pošt je postavil svojega prijatelja, ki je začel z demontažo pošt, distribucijsko mehanizacijo, nabiralniki. Covid-19 je dimna zavesa, za katero se skriva blokiranje volitev. Predsednik noče pristati na dodatno pomoč USPS zaradi pandemije, pošte pa z bobni razglašajo, da v zakonsko predpisanem času ne bodo sposobne dostaviti izpolnjenih volilnic. Tako so se v volitve 2020 vrinile tudi pošte, rezultat volitev pa bo vplival na to, ali bodo ZDA ohranile zastarani in nefunkcionalni poštni sistem, ki so ga ustvarili očetje naroda pred 250 leti.

 width=Andrej Mrevlje