Strunjančan Mladen na sladkem pohodu: od kreme do pite – praznik kakija v treh okusih

V Strunjanu je jesen oranžna. Dolina med solinami in oljčniki diši po zrelih kakijih, ta konec tedna pa bo vse v znamenju tradicionalnega Praznika kakijev – prireditve, ki slavi domače pridelke, istrsko gostoljubje in sladke okuse morja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

 Celoten program dogodka najdete na našem portalu ObalaPlus – Praznik kakijev.

Medtem ko se obiskovalci pripravljajo na praznični vikend, smo na Facebook profilu Strunjan zasledili objave domačina Mladena, ki se je podal na “sladko misijo” – preizkusiti kakijeve sladice po strunjanskih gostilnah. In kar je odkril, je prava oda okusu, preprostosti in toplini kraja.

PRAZNIK KAKIJEV I

Gostilna Pod trto – pita z dušo in vonjem vanilje

Prvi postanek je bil v Gostilni Pod trto, kjer so Mladenu postregli z kakijevo pito iz lokalnih, strunjanskih sadežev.
Mehka sredica iz zrelih kakijev brez dodanih sladil, preliv iz smetane in jajc, oreščki in karamela – vse skupaj diši po domačnosti.
“Takšne sladice me vedno spomnijo, zakaj imam Strunjan tako rad – domači okusi, iskrene roke in toplina, ki se čuti v vsakem grižljaju,” zapiše Mladen.

Gostilna Strunjan – krema, ki zadiši po večernem morju

Naslednja postaja je bila Gostilna Strunjan, kjer sta ga sprejela Mirjana in Tubi – gostinca, ki ju kraj že dolgo pozna po iskreni, domači kuhinji.
Njuna kakijeva krema iz kreme pasticera, zmiksanih kakijev, limonine lupinice in kapljice ruma je nežen poklon naravnim okusom Strunjana.
Povrh rahlo stepena smetana, okus pa – kot pravi Mladen – “popolnoma naraven, z drobno kapljico ruma, ki zaokroži vse – kot večerna svetloba nad nasadi kakijev”.
Mirjana in Tubi ob tem razkrivata še novost: kakijev sorbet, ki ga pripravljata prav za praznični vikend.

Gostilna Tartini – umetnost na krožniku

Za konec se je Mladen ustavil v Gostilni Tartini (nekdaj “pri Sosiču”), kjer so mu pripravili pravi mali kulinarični spektakel – kaki desert Tartini.
Omaka iz strunjanskih kakijev, nežna burata, lešnikovi piškoti, pomarančni mousse in rezine trdoužitnega kakija – moderna interpretacija istrske tradicije, ki očara s preprostostjo in estetiko.
“Všeč mi je, kako se v Strunjanu prepletata domačnost in tradicija z novimi, sodobno zasnovanimi krožniki,” zaključuje.

Praznik, ki povezuje kraj in ljudi

Zdi se, da Strunjan v teh dneh diha kot eno – domačini, gostinci in obiskovalci. Kaki ni le sadež, temveč simbol kraja, ki povezuje ljudi skozi okus, delo in srčnost.
Ta vikend bo Strunjan z Praznikom kakijev znova pokazal, da se najlepše zgodbe rojevajo prav tukaj – med stojnicami, nasmehi in sladkimi grižljaji jeseni, kjer domači okusi povezujejo kraj in ljudi.

Ne zamudite Praznika kakijev v Strunjanu – od petka do nedelje s številnimi stojnicami, degustacijami in prireditvami za vse generacije.