Domača turška kava, priljubljen napitek, ki se tradicionalno pripravlja v vsakem domu, se najpogosteje pije zjutraj in pogosto velja za mero kuharske spretnosti. Če je dobra, se v šali pravi, da se gostiteljica lahko “poroči”, kar pomeni, da je zadela pravo razmerje kave, vode in po potrebi sladkorja.
Čeprav to ni nobena posebna znanost ali resna kulinarična veščina, vsak ne more skuhati dobre kave.
Kako torej narediti turško kavo?
Običajen postopek je, da se v kotliček nalije voda, po potrebi se dodaja sladkor in segreje do vrenja. Nato se odstrani s štedilnika, odlije malo vode (da se naredi prostor v kotličku in da ne prekipi), doda mleta kava – na 1 skodelico vode se doda ena velika žlica kave. Ponovno postavite lonec na štedilnik, da mešanica zavre, nato pa vlijte preostalo vodo.
Druga možnost je, da se voda ne odvzame – če je kotliček večji, potem ni strahu, da bi tekočina prelila, ko zavre, ampak se kava takoj vlije, kjer ostane, dokler ne “vrže ključ”.
Na Redditu je ta video tradicionalne priprave turške kave sprožil plaz reakcij, saj, kot vidite v videu, trik je v tem, da kava močno vre:
Turška kava simbol gostoljublja
Turška kava ima dolgo zgodovino in je pomemben del turške kulture že stoletja. Prvotno so jo pripravljali že v Osmanskem cesarstvu, in še danes ostaja pomemben simbol gostoljubja in družabnih srečanj v turški kulturi. Ponudba turške kave je pogost obred gostoljubja v turški kulturi. Gostom se pogosto ponudi turška kava kot simbol dobrodošlice in spoštovanja. Turška kava je znana po svojih zdravstvenih koristih, vključno z izboljšanjem prebave, spodbujanjem koncentracije in celo zmanjševanjem tveganja za nekatere bolezni, kot so srčne bolezni in Alzheimerjeva bolezen.
Tradicionalna priprava turške kave je bila leta 2013 vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva kot del turške kulture in dediščine.
3 razlogi, zakaj bi morali popiti kozarec tople vode na prazen želodec