Zamisel sega v leto 2016, ko so Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, Ministrstvo za kmetijske, prehrambene in gozdne politike ter Ministrstvo za izobraževanje, univerze in raziskovanje vpeljali teden, v katerem italijanska veleposlaništva in konzulati po svetu organizirajo številne prireditve v čast italijanskemu okusu, ki se izraža skozi kulinariko, z izbranimi vini ter jedmi italijanskega polotoka.
V okviru Tedna italijanske kulinarike bodo restavracije Kogo (Koper), Pri Mari (Piran), Gostilna Mama Marička (Sečovlje) in Gostilna Švab (Hrastovlje) ponujale različne jedi italijanske tradicije, skupaj z lokalno ponudbo obogateno s sestavinami italijanskih dobaviteljev, ki sodelujejo pri tem dogodku.
Ob tej priložnosti se bodo zvrstili različni dogodki, natančneje opisani v nadaljevanju:
Ponedeljek, 14. november Koper, Palača Gravisi-Buttorai (Ulica Osvobodilne fronte 10)
~ ob 11.00
Proizvajalec domačih testenin La Montanara bo predstavil recepte za začetne jedi. Pasta party – zabava v znamenju testenin. Aperitiv, ki bo pustil vtis, primeren tudi po obroku, predstavitev proizvajalca Limoni Šik
~ ob 18.00
Gospa zelišč Noris Cunaccia bo pripravila predstavitev Izdelkov kilometer nič, ki prihajajo iz gozda oz. Parka Adamello Brenta. Združitev divjih rastlin oz. izdelkov iz gozda z italijansko kulinariko bo predstavil Chef Luca
Gioiello iz Associazione Cuochi di Trieste (Tržaško združenje kuharjev).
Otvoritev likovne razstave L’arte in cucina (Umetnost v kuhinji), avtorica je Nevia Gregorovich.
Torek, 15. november Koper, Palača Gravisi-Buttorai (Ulica Osvobodilne fronte 10)
~ ob 18.00
Tartufi v kuhinji, za predstavitev bo poskrbel Fogy Tartufi.
Božične slaščice italijanske tradicije bo predstavil Forno Bonifanti.
Degustacija Parmareggio stagionato z medom.
Cocktail ponudba proizvajalca Limoni Šik.
Sreda, 16. november Koper Palača Gravisi-Buttorai (Ulica Osvobodilne fronte 10)
~ ob 18.00
Okrogla miza o italijanski in istrski kulinariki, na kateri bosta sodelovala:
Rosanna Turcinovich, novinarka: hrana kot identiteta italijanske skupnosti onkraj oceana,
primer Grano d’oro (Zlata pšenica);
Livio Dorigo, nekdanji predsednik Društva istrsko-beneške kulture Istra (Circolo di cultura
istroveneta Istria): Dolce come il miele (Sladek kot med), vloga čebelarstva v obmejnem prostoru.
Sledila bo degustacija salam, sirov s tartufi Fogy Tartufi, testenin La Montanara ter vin, sodelujejo
vinarji Korsic, Casa delle Rose, Gori in ostali.
Petek, 18. november Izola, Palača Manzioli
~ ob 18.00
Predstavitev knjige Conoscere il vino. Manuale a fumetti per bere con gusto (Spoznavanje
vina. Priročnik v stripu, kako piti z užitkom).
Degustacija vin: Dal Malvasia al Prosecco, per arrivare ai vini Vulcanici, un viaggio nei sapori Italiani
(Odkrivanje italijanskih okusov: od malvazije do prošeka, pa vse tja do vulkanskih vin).
Italy is simply extraordinary: BeIT (madeinitaly.gov.it)
Settimana della cucina italiana nel mondo, 14 – 20 novembre 2022. 🇮🇹
Teden italijanske kulinarike v svetu, 14. – 20. 2022. 🇮🇹#italiantaste pic.twitter.com/WYhykiYNeb— Italy in Capodistria (@CGCapodistria) November 10, 2022