Deli novico s tvojimi prijatelji

V Pisarni d.o.o, ki ima svoj sedež pri koprski upravni enoti, smo si ogledali razstavno – prodajno galerijo lokalnega krojača in umetnika posebne vrste. Giani Gombar ustvarja edinstvene tekstilne umetnine. Izgledajo kot slike, vendar niso.

 

Giani Gombar je odraščal s šivanjem, saj je imel mamo šiviljo. »Kot otrok sem si sešil peresnico in ko so jo videli moji sošolci, so jo tudi sami želeli imeti. Šival sem tudi jadra za jadrnice, ki sem jih sam izdeloval pri modelarskem krožku,« pove Giani.

 width=

Kot otrok je bil vedno dejaven. Pričel je s šivanjem pri svoji mami, pa ne zato, ker bi ga to takrat pretirano zanimalo. Pri enaindvajsetih je namreč želel postati profesionalni športnik, treniral je odbojko. Zavedal se je, da mu ne bo nobena služba dovoljevala treninga dvakrat na dan, zato je raje delal pri mami. Zjutraj in zvečer je treniral, vmes pa je šival. V enem letu se je šivanja dobro naučil. Pri mami je delal sedem let, z devetindvajsetimi leti pa je odprl svojo  šivalnico v Kopru. Šivalnica je še vedno aktivna, sprejemni salon ima v poslovni stavbi Axle Koper, kjer ga lahko najdete vsako sredo popoldan.

 

Kako si pričel z izdelovanjem tekstilnih umetnin?

»Videl sem, da se ljudje ukvarjajo s šivanjem umetnin, vendar je bilo vse, kar sem videl le preprosto šivanje. Motilo me je, da so se videli vsi šivi. Zanimivo se mi je zdelo, da bi ustvaril nekaj, kar bi se na prvi pogled zdelo risano, a bi bilo zašito. In s tem načinom, s skritim šivom in lepljenjem, sem pričel izdelovati tekstilne umetnine. Pri mojem delu je najbolj pomembna natančnost in potrplježljivost.«

 width=

Kdaj si naredil prvo umetnino?

»Izvirni način izdelovanja umetnin sem prvič poskusil pri petindvajsetih, vendar mi sprva ni dobro uspevalo. Vztrajal sem in svojo prvo pravo umetnino naredil leta 2016.«

 

S kakšnimi materiali ustvarjaš?

»Iz umetnega usnja, ki je izjemno trpežno in se ne trga. Uporablja se za za sedeže v avtomobilski industriji. Material je izjemen, saj se ga lahko čisti. Če se umaže, lahko nanesemo prašek, operemo in je spet kot nov. Za odstranjevanje  prahu pa priporočam valjček z lepilnim trakom in potem je potrebno samo še malo  poravnati s krtačo, da se ne vidijo sledi.«

 width=

 width=

Veliko je živalskih motivov. Kje jih najdeš?

»Pričel sem z bolj preprostimi motivi in nadgradil z malo bolj zapletenimi. Želel sem delati silhuete. Lev je bil eden prvih zahtevnejših motivov, delček sem ga prerisal, nekaj sem pa sam dodal. Veliko je lastnega risanja.«

 

Na pričetku je pomisllil, da bi bilo njegovo ustvarjanje bolj primerno za avtomobilsko industrijo, če bi kdo hotel imeti kakšne posebno izdelane sedeže z različnimi motivi, vendar je kasneje ugotovil, da so tekstilne umetnine tako izjemne, da si zaslužijo posebno mesto.

 width=

Izdeluje tudi po naročilu. Giani je prepričan, da predstavlja njegov način izdelovanja tekstilnih umetnin najvišji nivo šivanja na svetu. Za eno umetnino v povprečju dela štirinajst dni, saj je veliko podrobnosti in potrebno je biti pozoren na popolne šive. »Pri mojem delu ni napak, ker ostane luknja v materialu,« še razlaga Giani. Pri delu uporablja posebno poliestrsko nit, ki je neuničljiva ter iglo za usnje.

 

»V Pisarni d.o.o. so zaznali moje umetnine in me  povabili k razstavi. Tukaj imam razstavljeno približno polovico umetnin, drugo polovico pa imam v svoji delavnici.«

 width=

Kakšne pa so cene?

Mogoče so za slovenske razmere moje umetnine težje dostopne, vendar pa je v to ceno vloženega veliko truda, da pridem do popolnega šiva. Tudi material je izjemno drag. Zahtevno delo je in mislim, da so cene primerne za unikatne izdelke, ki jih ne najdete nikjer na svetu.

 width=

 width=

Marjetka Vodopija iz Pisarne d.o.o., kjer je tudi Gianijev razstavno-prodajni prostor, pa je ob tem dejala: »Obožujemo umetnost, zato smo se odločili podpreti lokalnega umetnika, katerega ustavrjalnost nas je osupnila. Naše stene krasijo čudovite unikatne slike, sešite iz kakovostnega alkantara materiala. Giani Gombar je inovativni tekstilni umetnik, njegova posebnost pa je v tem, da so umetnine zašite s skritim šivom.«

 

Petra MežnarcVaša Virtualna pisarna – ugledni poslovni naslov za s.p. ali d.o.o., kjer registrirate vaše novo ali preselite obstoječe podjetje in kamor boste prejemali pošto svojega podjetja.

Urejanje dokumentacije – zastopajo v vseh upravnih postopkih ali pa nadaljujejo tam, kjer ste vi obstali in zadeve izpeljejo do konca.

Geodetske storitve – etažni načrt, ureditev meje, parcelacija, geodetski posnetek, zakoličba objekta.

Ureditev dokumentacije za tujce – združitev družine, dovoljenja za bivanje in delo – VIZE

Omogočajo sestanke, razgovore ali usposabljanja v sodobnem poslovnem okolju: WiFi, možnost tiskanja, fotokopiranja, sprejemni prostor za vaše poslovne partnerje.

Kontakt: 031 27 66 27

pisarna@pisarnakoper.si

www.pisarnakoper.si

Fb: Pisarna Solis