To je najboljša restavracija v Evropi

Restavracija Disfrutar v Barceloni

Deli novico s tvojimi prijatelji

Novice iz sveta gastronomije so nam nedavno prinesle najnovejše rezultate prestižne lestvice 50 najboljših restavracij na svetu za leto 2023. Ta seznam, ki vsako leto izbere najboljše restavracije po vsem svetu, ne priznava le kulinarične odličnosti, temveč tudi postavlja trende v gastronomski industriji, so zapisali na hrvaškem portalu index.hr.

 

Najboljša evropska restavracija je Disfrutar, kar po špansko pomeni uživati ​​ali veseliti se. Nahaja se v Barceloni in na lestvici 50 najboljših restavracij na svetu je zasedla drugo mesto, za perujsko Central, zaradi česar je najboljša restavracija v Evropi. Ta nagrada je krona dolgoletnega napredka, ki so ga dosegli kuharski mojstri Oriol Castro, Eduard Xatruch in Mateu Casañas.

Screenshot 2023 07 02 at 21.30.30

Na lestvici 50 najboljših se je znašla tudi slovenska restavracija Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš, ki je na 32. mestu.

 

Zgodovina in koncept restavracije Disfrutar

 

Disfrutar, odprt leta 2014, je delo treh španskih kuharskih mojstrov, ki so se spoznali sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja med delom v legendarni restavraciji El Bulli.

 

Disfrutar je bil lansiran z jasno vizijo – ustvariti hrano, ki hkrati preseneti in navduši, z uporabo sodobnih tehnik in prvovrstnih sestavin, ki izzivajo tradicionalne predpostavke o vrhunski kuhinji.

Screenshot 2023 07 02 at 21.31.10

Restavracija se nahaja v okrožju Eixample v Barceloni, v bližini trga Ninot. Poleg impresivnih gastronomskih stvaritev je Disfrutar znan tudi po edinstveni notranjosti, ki jo nekateri primerjajo z galerijo sodobne umetnosti. Gostinski prostor je bil zasnovan s poudarkom na mediteranski dediščini, izstopajo keramični elementi, izjemno visoki stropi in steklena stena, ki poteka vzdolž ene strani restavracije.

Screenshot 2023 07 02 at 21.35.56

V Disfrutarju posebno pozornost namenjajo ustvarjanju inovativnih jedi, ki se spreminjajo večkrat na leto. Vsak hod je skrbno zasnovan tako, da goste preseneti in jim predstavi nekaj novega in nenavadnega, bodisi z izbiro sestavin, načinom priprave ali predstavitvijo jedi. Tako lahko tukaj najdete jedi, kot je ‘Panchina’, dekadenten krof, popolnoma polnjen s kaviarjem in kremnim sirom.

 

Posebnost restavracije je jed, oziroma dogodek, ki se imenuje Strah: Kozica. Gre za dogodek, kjer gostom postrežejo bazen suhega ledu. Gostje morajo zapreti oči in z lastnimi rokami ujeti kozice in škampe. Tu je tudi zamrznjen sendvič gazpačo z osvežilnim okusom po kisu ter modernistični pesto obogaten s pistacijami in jeguljo.

Screenshot 2023 07 02 at 21.36.15

Vtisi gostov

 

Glede na ocene gostov na platformah, kot je TripAdvisor, ponuja obisk Disfrutarja impresivno izkušnjo, ki presega zgolj uživanje hrane. Čeprav so cene precej visoke, meniji se začnejo pri 200 evrih na osebo, vinska kombinacija pa od 95 evrov, gostje večinoma poudarjajo, da kakovost postrežbe in hrane opravičuje stroške.

 

Po besedah ​​enega od gostov, ki je nedavno pustil oceno na TripAdvisorju, Disfrutar kljub temu, da je druga najboljša restavracija na svetu, nikakor ne daje vtisa pretencioznosti. Nasprotno, gost poudarja, da se tukaj vsak segment navdušujoče prepleta z drugimi, od hrane in pijače do odlične postrežbe.

 

Drugi gost pojasnjuje, kako mu obisk Disfrutarja služi kot navdih za lastna kulinarična raziskovanja. Še posebej je navdušen nad teksturami, ki jih doma žal ne bo mogel ponoviti, ter kombinacijo tartufov in vodke.

 

Tretji obiskovalec obisk Disfrutarja opisuje kot nepozabno doživetje, ki ga ne smete zamuditi. Poudarja, da obvladanje degustacijskega menija traja cele 3 ure, a zaradi edinstvenih jedi in čudovitega osebja čas hitro mine. Iz teh ocen je jasno, da Disfrutar pusti globok vtis na svoje goste, ne le s kakovostjo hrane in vina, temveč tudi z izjemno storitvijo, ki je poudarjena v skoraj vsaki oceni.